Harminc innovációs javaslat érkezett a szabályozási tesztkörnyezet kialakításához

    A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) felhívására harminc energetikai innovációs javaslat érkezett a szabályozási tesztkörnyezet kialakításához – közölte Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökhelyettese az MTI-vel.

    A villamos energiáról szóló törvény 2022. szeptember 1-től hatályos szabályai alapján a MEKH számára lehetőség nyílik energetikai szabályozási tesztkörnyezet működtetésére.


    A tesztkörnyezet célja olyan energetikai innovációk piacra lépésének ösztönzése, amelyek elősegíthetik a villamosenergia-rendszer fenntarthatóságát, költséghatékony működtetését, a fogyasztói igények magasabb színvonalú kielégítését és az ellátásbiztonság növelését.


    A MEKH még tavasszal tett közzé felhívást, melyben az energetikai piaci szereplők innovációs projektjeinek rövid bemutatását kérte, illetve arra is kíváncsi volt, hogy vannak-e esetleges jogszabályi akadályai a projektek megvalósíthatóságának.


    A hivatal korábbi tájékoztatása szerint a tesztkörnyezetben az éles rendszerek működésébe való beavatkozás veszélye nélkül – védett, kontrolált környezetben – lehet új megoldásokat kipróbálni.


    A tesztüzemi működés ezen túl közvetlen kapcsolatot és gyorsabb információáramlást biztosít a szabályozók és az innovátorok között, lehetőséget ad az esetleges kockázatok feltérképezésére és arra is alkalmas, hogy tesztelje az újítások életképességét, valamint becsatornázza az érintett fogyasztók véleményét.


    Ságvári Pál a közleményben kiemelte, a beérkezett javaslatok témái között szerepeltek az energiaközösségek kialakításával kapcsolatos javaslatok, az erőművek hatékonyságnövelését célzó újítások, de ötleteket kaptak az elektromobilitás, az okosmérés, az energiatárolás, a hidrogénfelhasználás és a rugalmassági szolgáltatások témaköreiben is.

READ  Innovatív digitális fejlesztő- és tesztelőközpontokat hoz létre a dél-koreai gyártó