Gábriel Bálint nyerte a Nagy Magyar Filmtesztet


     Egy 19 éves bőnyi egyetemista, Gábriel Bálint nyerte a Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak online kvízjátékot pénteken. A fővárosi döntőbe tízen jutottak a játékra jelentkezett több mint húszezer iskolásból.

    A győztes Gábriel Bálint a Budapesti Műszaki Egyetemen gépészmérnöknek tanul, nyereménye egy 250 ezer forint értékű utazás.


    A Filmteszt második helyezettje, a győri Husz Petra és a harmadik Zupkó Alíz egyaránt egy-egy okostelefonnal gazdagodott. A díjakat Káel Csaba, a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos adta át.


    “Csúcsot döntött tavaly a magyar filmgyártás, hiszen a bérmunkát is beleszámítva 218 milliárd forintot termelt és London után Budapest volt 2021-ben Európa második számú filmgyártó bázisa. Egyre többen, köztük sok fiatal nézi streaming-csatornánkat, a Filmiót, amelyen nagy számban találhatók meg a felújított és az új magyar filmek” – mondta a rendezvényen Káel Csaba.


    Hozzátette: a Nemzeti Filmintézet komoly figyelmet szentel az utánpótlásképzésre, nemcsak a színészekre, rendezőkre, producerekre és operatőrökre, hanem kiegészítő filmes szakmákra is a maszkmestertől a hangosítón át a berendezőig. “Az ágazat dinamikusan fejlődik, a Mafilm fóti telepén négy új stúdió épül, és egyre több sztár dolgozik Magyarországon” – fogalmazott.


    A DUE Médiahálózata a Nemzeti Filmintézet támogatásával immár ötödik alkalommal rendezte meg a Nagy Magyar Filmtesztet, amelyre 14 és 20 év közötti diákok jelentkezhettek. Az idei több fordulós vetélkedő kiemelten foglalkozott a tavaly elhunyt Törőcsik Marival és 2014-ben elhunyt Jancsó Miklóssal.


    A három fordulós játékba a filmteszt.hu oldalon lehetett bekapcsolódni, ahol magyar filmklasszikusokkal és az elmúlt évek magyar mozifilmjeivel, sorozataival és alkotóival kapcsolatban feltett kérdésekre kellett válaszolni. A résztvevők a Nagy Diák Tesztek applikáció segítségével is kipróbálhatták tudásukat.


    A Nagy Magyar Filmteszt edukatív játékot azzal a céllal indították, hogy a 14-20 év közötti fiataloknak szórakoztatva adjanak képet és tudást a magyar filmekről, sorozatokról, alkotókról. A játékba az elmúlt években 70 ezren kapcsolódtak be.