Ezt hozta az Euro NCAP töréstesztek “legutóbbi fordulója” (Videókkal, fotókkal)

Míg a Tesla Model Y volt az, amely az Euro NCAP-t lenyűgözte a legutóbbi tesztkörben, számos más jármű is jól teljesített.

A nemrég megjelent ötcsillagos autók közül a német gyártású Tesla Model Y volt a legjobb teljesítmény, és 97 százalékot ért el a felnőtt utasok védelmében és 98 százalékát a Safety Assist terén. A sávtámogatásért és a kamerás vezetőfigyelő rendszerért is teljes pontot kapott. Biztonsági technológiái jól teljesítettek más autókkal, kerékpárosokkal és gyalogosokkal való ütközések megelőzésében is.

Számos kínai autógyártó is jól teljesített a tesztelés során. Például mind az ORA Funky Cat, mind a Great Wall Motor WEY Coffee 1-je öt csillagot ért el, ami megfelel a Nio, a Lynk & Co és az MG járműveinek. A tesztek során a Funky Cat 92 százalékot ért el a felnőtt utasok védelmében, 83 százalékát a gyermek utasok védelmében, 74 százalékát a veszélyeztetett úthasználók tesztjein és 93 százalékát a biztonsági asszisztens terén. Eközben a WEY Coffee 01 91 százalékot ért el a felnőtt utasok, 87 százaléka a gyermek utasok, 79 százaléka a veszélyeztetett úthasználók és 94 százaléka a Safety Assist esetében.

„A múltban jó eredményeket láttunk néhány kínai gyártótól, de néhány nagyon gyenge eredményt is” – mondta Michiel van Ratingen, az Euro NCAP főtitkára. „Idén az Euro NCAP több kínai autót fog tesztelni, mint valaha, és a Great Wall valóban követendő mércét állít fel mások számára. Továbbá gratulálunk a Teslának az igazán kiemelkedő, rekordot döntõ Model Y értékeléséhez. A Tesla megmutatta, hogy a legjobbon kívül semmi sem elég jó számukra, és reméljük, hogy a jövőben is e cél felé törekedni fogunk.”

Számos más autót is teszteltek, és öt csillagot kaptak, köztük a Genesis GV60-at és a Kia Niro-t a rendelkezésre álló, radarral kiegészített biztonsági csomaggal. A legújabb generációs Hyundai i20 négycsillagos minősítéssel távozott a Hyundai Bayonnal.

HALLGASS EXKLUZÍV PODCASTOKAT IDE, VAGY IDE KATTINTVA!