Elfogták a hamis PCR-tesztek miatt körözött veszprémi férfit

     Mintegy másfél évi keresés után sikerült elfogni egy veszprémi férfit, aki egy hamis PCR-tesztekkel online kereskedő bűnbanda tagja volt  – közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) szerdán a police.hu oldalon.

    A 47 éves férfi megkezdte jogerős börtönbüntetését, miközben több büntetőeljárás még vizsgálati szakban folyik ellene.


    A KR NNI nyomozó főosztálya már két éve folytat büntetőeljárást egészségügyi termék hamisítása, valamint többrendbeli csalás és közokirat-hamisítás miatt. A most elfogott férfi két társával együtt 2020-ban online felületeken hirdetett PCR-teszteket, amelyekről később kiderült, hogy hamisítványok.


    A nyomozók az eljárás során 257 hamis tesztet foglaltak le és 132 sértettet azonosítottak be, továbbá megállapították, hogy a bűnbanda által okozott kár meghaladja a 7 millió forintot.


    A nyomozók 2021 tavaszán és őszén mindhármukat gyanúsítottként hallgatták ki, majd más bűncselekmények gyanúja miatt folytatólagos kihallgatásukra volt szükség. A csapat két tagja az idézésnek eleget tett, a most elfogott férfi viszont elérhetetlenné vált, nem vonult be a Veszprém Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe sem, ahol kényszerítés miatt jogerős börtönbüntetését kellett volna megkezdenie – közölte a KR NNI.


    Ügyében a fordulópontot az hozta el, hogy a keresésébe bekapcsolódtak a KR NNI célkörözési fejvadászai, akiknek segítségére voltak a vármegyei rendőr-főkapitányság felderítői is. A férfit február 21-én bejelentett veszprémi lakcímén és a szomszéd ingatlanban keresték. Utóbbiban, vagyis a szülei házában találták meg, a férfi megadta magát – olvasható a közleményben.