Éles teszt az olimpiai felkészülés közben

    Éles teszteléssel, versenyzéssel is készülnek a magyar vívók az olimpiára, a várható párizsi csapat szinte minden tagja pástra lép a keddtől vasárnapig tartó bázeli Európa-bajnokságon.

    Hivatalos csapathirdetés ugyan még nem volt a nyári játékokra, de nem nehéz megjósolni, kik szerepelnek majd az ötkarikás eseményen. Egyéniben adottak a nevek, csapatban pedig a tavaly világbajnok női és férfi kardcsapat, illetve Eb-győztes párbajtőregyüttes összeállítása gyakorlatilag adott.


    Az Eb vége és az olimpia vívóversenyeinek a kezdete között csaknem öt hét van, ez egyrészt elég sok idő a közvetlen felkészülésre, másrészt a világkupaidény májusban véget ért, azt követően volt még egy országos bajnokság, onnantól viszont élesben, nemzetközi mezőnyben csak az Eb-n tesztelhetik magukat a hazai vívók.


    Az elmúlt évben külön rendezték a vívó Európa-bajnokság egyéni és csapatversenyeit, előbbieknek Plovdiv, utóbbiaknak az Európa Játékok keretében Krakkó adott otthont. A versenynaptár szokatlan alakulásának az volt az oka, hogy bár a nemzetközi szövetség engedélyezte orosz és fehérorosz vívók indulását a versenyeken, a lengyelek nem engedték beutazni őket, így nem tudtak volna pontokat gyűjteni az olimpiai kvalifikációs sorozatban. Ezért rendezték külön az egyéni Eb-t, más kérdés, hogy Bulgáriában sem volt népes orosz és fehérorosz küldöttség. A csapatversenyeket a lengyel korlátozás abból a szempontból nem érintette, hogy az oroszok és fehéroroszok eleve csak egyéniben és semlegesként versenyezhetnek.


    A magyar csapat a kardozó Szatmári András második helyével egy érmet nyert a bulgáriai egyéni Eb-n. Ő most nem utazik a csapattal, mert még nem épült fel teljesen a bokasérüléséből. A helyére Rabb Krisztián került.


    Az EJ csapatversenyeit három dobogós helyezéssel zárta a magyar küldöttség Lengyelországban: győzött a férfi párbajtőregyüttes, második lett a női párbajtőr- és harmadik a női kardválogatott.


    A mostani elvárásokat illetően Boczkó Gábor szövetségi kapitány az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: a fő cél az olimpia, de az Európa-bajnokságot sem szabad félvállról venni, azt várja, hogy mindenki adja ki magából a maximumot, és majd kiderül, hogy ez az adott napon mire lesz elég.


    “A várakozások mindig magasabbak, mint a realitás. Tavaly egyéniben egy, míg a csapatversenyeken három érmet nyertünk. Bízom benne, hogy egy-két érmet most is sikerül szerezni. A Párizsban szereplő három csapatunk éremre esélyes, az ő feladatuk, hogy tovább erősítsék a helyüket a ranglistán, hogy könnyebb helyzetük legyen az olimpián” – hangsúlyozta Boczkó Gábor.


    A magyar csapat:
    férfiak:
    kard:

Decsi Tamás (KVSE), Gémesi Csanád (MATE-GEAC), Rabb Krisztián (Vasas), Szilágyi Áron (Vasas)
    párbajtőr:
Andrásfi Tibor (BVSC), Koch Máté (Vasas), Nagy Dávid (Vasas), Siklósi Gergely (Honvéd)
    tőr:
Dósa Dániel (Törekvés), Mihályi Andor (Ludovika), Szemes Gergő (FTC), Németh András (Honvéd, csak egyéni), Tóth Gergely (FTC, csak csapat)

    nők:
    kard:

Battai Sugár (DEAC), Márton Anna (BVSC), Pusztai Liza (BVSC), Szűcs Luca (BVSC)
    párbajtőr:
Dékány Kinga (BVSC), Gnám Tamara (Tatabánya), Muhari Eszter (Tatabánya), Nagy Blanka (Debreceni SI
    tőr:
Kondricz Kata (Honvéd), Lupkovics Dóra (Honvéd), Mohamed Aida (UTE), Pásztor Flóra (Törekvés)

    A program:
június 18., kedd – női párbajtőr, férfi tőr egyéni
június 19., szerda – női tőr, férfi kard egyéni
június 20., csütörtök – férfi párbajtőr, női kard egyéni
június 21., péntek – női párbajtőr, férfi tőr csapatverseny
június 22., szombat – férfi párbajtőr, női kard csapatverseny
június 23., vasárnap – női tőr, férfi kard csapatverseny

Tudtad?