Helyben gyártott, egyedülálló elektromos Credobust tesztel a Volánbusz Győrben

A vezető magyar buszgyártó Kravtex-Kühne Csoport a Volánbusszal közösen mutatja be Győrben az első, 100%-ban elektromos meghajtású Credobus-t. A Mosonmagyaróváron és Győrben készült, több szempontból is világújdonságnak számító jármű a következő években meghatározó szerepet kaphat a buszpark elektrifikálásában. A vadonatúj Electronell-t elsőként a győri utasok tesztelhetik.

Győr városi közlekedésében mutatkozik be a Kravtex-Kühne Csoport első, 100%-ban elektromos meghajtású autóbusza, a vadonatúj Credobus Electronell. Az utasok 2024. június 8. és június 14. között, a Volánbusz 2, 2B, 5, 6, 7, 9, 17B, 19, 38 és 38A-s helyi járatain – a társaság honlapján elérhető menetrend szerint – találkozhatnak a zöldbusszal.

A tesztjárművet sajtótájékoztató keretében mutatta be a gyártó és a Volánbusz.

Az eseményen dr. Krankovics István, a Kravtex Kft. ügyvezető igazgatója elmondta:
„A Kravtex-Kühne Csoport 25 év alatt Magyarország vezető buszgyártójává fejlődött, és ma már világújdonságnak számító termékek létrehozására képes. A Volánbusznak eddig közel 2800 Credobus-t adtunk át, az országos flotta fele a mi gyártmányunk. Ultrakönnyű konstrukciójú buszaink évente 5,5 milliárd forint értékű üzemanyagot takarítanak meg.

Az új Electronell-t mosonmagyaróvári-győri mérnökcsapatunk önállóan, generálpartner nélkül fejlesztette. A többéves projekt összköltsége több mint 1,1 milliárd forint. A járműújdonság a legkönnyebb fémvázas elektromos busz a piacon, ami áttörést jelent az üzemeltetési költségek csökkentésében. A buszcsalád év végén válik teljessé, amikor a 18 méteres, csuklós változat is bemutatkozik. Az elektromos modellek a dízel buszokkal azonos műszaki platformra épülnek, ezért könnyen illeszthetők a meglévő üzemeltetési infrastruktúrába.

A következő években több száz új elektromos buszra lesz szükség az ország klímacéljainak eléréséhez. Meggyőződésünk, hogy ezeket a járműveket elsősorban Magyarországon kell legyártani. A Credobus az új Electronell családdal, és a kelet-közép európai régió egyik legnagyobb gyártókapacitásával készen áll erre a feladatra.”

Barna Zsolt, a Volánbusz igazgatóságának elnöke hangsúlyozta: „A MÁV-VOLÁN-csoport tagjaként a Volánbusz – a vállalatcsoport fenntarthatósági célkitűzéseivel összhangban – kiemelt figyelmet fordít a környezetterhelés csökkentésére és a fenntarthatóság megvalósítására. A járműállomány fiatalítása mellett törekszünk a közlekedés folyamatos zöldítésére, fejlesztésére, és ennek érdekében új, korszerű és környezetkímélő járműveket, köztük egyre több alternatív meghajtású, lokálisan alacsony vagy zéró károsanyag-kibocsátású buszt állítunk forgalomba.”

Dr. Mosóczi László, a Volánbusz vezérigazgatója hozzátette: „2022-ben és 2023-ban 100 elektromos meghajtású jármű érkezett a fővárosi agglomerációba és hat vármegyeszékhelyre, közülük 13 darab ide, Győrbe. Idén 20 darab új e-busz beszerzésére és kapcsolódó töltőinfrastruktúra kiépítésére nyújthattunk be támogatási kérelmet a HUMDA Zrt. felhívására. Emellett eredményesen pályáztunk egy hidrogén-üzemanyagcellával működő, elektromos meghajtású autóbusz beszerzésére is. A beszerzések tervezésében és az alternatív járművek üzemeltetésében nagy segítséget jelentenek a próbaüzemek minél szélesebb körű tapasztalatai, ezért a Volánbusz örömmel vesz részt a Credobus Electronell tesztelésében is.”

Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere elmondta: „A környezetvédelem szerepe rendkívüli mértékben felértékelődött Győrben is, az elmúlt években számos előrelépést tettünk e téren. A Volánbusszal együttműködve megkezdődött a helyi autóbusz-állomány megújítása, 52 járművet cseréltünk le és 10 év alá csökkent az átlagéletkor. Tavaly 13 darab elektromos meghajtású busz állt forgalomba, most pedig itt egy újabb, ami különösen közel áll a szívünkhöz, hiszen Győrben fejlesztették és gyártották. Az elektromobilizáció és a további környezetvédelmi újítások immár mindennapjaink részei. Nagy öröm számomra és az itt élők számára, hogy egy győri fejlesztő is részt vállal ebben a folyamatban. Köszönöm ezt a KravtexKühne Csoportnak, és köszönöm a MÁV-VOLÁN-csoportnak is az eredményes együttműködést.”

Környezetünk védelme szempontjából alapvető fontosságú a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, ezért a Volánbusz folyamatosan végez utasforgalmi próbákat különböző típusú, alternatív meghajtású autóbuszokkal. A társaság az elmúlt években mintegy 50 alkalommal több mint 20 busztípust tesztelt, jelenleg a fővárosi agglomerációban és Győrben is hidrogén-üzemanyagcellás járművekkel szerzett tapasztalatokkal bővíti ismereteit.

A Mosonmagyaróváron és Győrben készült Credobus Electronell a világ leghatékonyabb és leggazdaságosabb e-buszai közé tartozik. A vadonatúj, 100%-ban elektromos meghajtású, magyar fejlesztésű és gyártású buszcsalád, 12 méteres szóló, illetve az év végétől 18 méteres, csuklós kivitelben is készül. A jármű akadálymentes, városi és elővárosi közlekedésre egyaránt alkalmas.

Az Electronell 12 az áttörést jelentő műszaki innovációknak köszönhetően a legkönnyebb fémvázas elektromos busznak számít. Szemben a piacon megszokott 13 – 13,8 tonnával, a járműújdonság saját tömege mindössze 11 tonna. A legalább 2 tonnás tömegelőny 25%-kal redukálja az akkumulátorok mennyiségét. A megcélzott 300 kilométeres hatótáv így 4 helyett 3 akkumulátorcsomaggal teljesíthető. A megoldás lényegesen csökkenti az energiafelhasználást, miközben minden költségtényezőt kedvezően befolyásol, a gyártástól, az akkupótláson át az újrahasznosításig. Mindez előzetes számítás szerint kategóriaelső életciklusköltséget eredményez. A további előnyök közé tartozik a nagyobb utaskapacitás, gyorsabb töltés, kisebb ökológiai lábnyom, és az elkerülhető túlterhelés. Az alacsony belépésű (Low Entry) kivitel miatt 3-ból 2 akkumulátor a padló alá került, ami alacsony súlypontot, ezáltal kiváló stabilitást biztosít, különösen kanyarodáskor.

Az e-buszok sorozatgyártásának megkezdése közvetlenül 500 magyar munkahely megőrzéséhez járul hozzá, és 100 magyar beszállító számára jelent megrendelést. Az eddig több mint 3000 buszt gyártó, Magyarországon piacvezető Kravtex-Kühne Csoport készen áll arra, hogy új termékével elektrifikálja a hazai közösségi közlekedést. A buszcsaládról szóló további információk a Kravtex-Kühne Csoport honlapján olvashatók.

Háttérinformációk a Credobus-ról, a Volánbuszról és Győr helyi közlekedéséről:

A Credobus-okat gyártó Kravtex-Kühne Csoport Magyarország egyik legnagyobb, hazai tulajdonú gépipari vállalata, amely a buszgyártás mellett mezőgazdasági gépgyártással, valamint személyszállítással foglalkozik. A cégcsoport 1999 óta Magyarország vezető buszgyártójává fejlődött, és eddig több mint 3000 buszt gyártott. A magyar közforgalmú helyközi közlekedésben a buszok mintegy fele Credobus gyártmány. A Credobus modern, részben robotizált mosonmagyaróvári buszgyára több mint 20000 négyzetméteres, és évente akár 1000 busz legyártására is alkalmas. Azzal, hogy a vezető hazai szereplő belép az elektromos buszok piacára, lehetőség nyílik arra, hogy a klímacélok eléréshez szükséges, emissziómentes járművek gyártása nagyrészt Magyarországon valósuljon meg. Ezzel a hazai- és európai uniós források a zöldcélok elérése mellett a magyar gazdaság teljesítményéhez is hozzájárulhatnak.

A Volánbusz helyközi autóbuszos közösségi közlekedési szolgáltatása Magyarország 3155 településéből 3144-et érint, a helyi közlekedést pedig hazánk 62 településén biztosítja, csaknem 5900 autóbusszal és több mint 17 ezer munkavállalóval. A közösségi közlekedés Győr mindennapjaiban is fontos szerepet játszik, amit jól mutat, hogy a társaság tavaly csaknem 27 millió utazásról gondoskodott 58 autóbuszvonalon. A szolgáltatást 48 darab alacsonypadlós szóló és 47 darab, nagyrészt alacsonypadlós csuklós autóbusz látja el, éves szinten csaknem 400 ezer helyi járaton biztosítva kényelmes utazást.

2020 elején 17 darab szóló, Mercedes Conecto MB típusú autóbusz, 2020 szeptemberében 22 darab új, csuklós, Mercedes Conecto G típusú jármű, 2023 júniusában pedig 13 darab BYD K9UD típusú, elektromos autóbusz fiatalította a vármegyeszékhely helyi állományát, melynek átlagéletkora jelenleg 10 év alatt van. Az e-buszok forgalomba állításuk óta mintegy 900 ezer kilométert tettek meg, a közlekedtetett járatok csaknem egynegyedét ellátva biztosítanak környezetkímélő és színvonalas kiszolgálást.