Díjnyertes elektromos autóbuszt tesztel a Volánbusz Szolnok vonzáskörzetében

Szolnok lakói már tavaly nyár óta élvezhetik az elektromos flotta előnyeit a helyi autóbuszjáratokon. Most a vármegyeszékhely elővárosi közlekedésében utazók is kipróbálhatják a kényelmes és környezetkímélő elektromobilitást: a Volánbusz egy IVECO BUS CROSSWAY Low Entry ELEC típusú elektromos járművet tesztel a település vonzáskörzetében 2024. február 28. és március 12. között.

Exkluzív Iveco podcastok a Begurulva (spotify + youtube) és a podCARs (spotify + youtube) csatornáinkon!
Hallgass ránk!

A Volánbusz – az elmúlt évek több mint húsz tesztüzeme után – 2024-ben is folytatja a környezetkímélő autóbuszok utasforgalmi próbáját, hiszen továbbra is kiemelt célja alternatív meghajtású flottájának folyamatos bővítése, az üzemeltetésben pedig nagy segítséget jelentenek a próbaüzemek minél szélesebb körű tapasztalatai. Most a 2024. január 22-től Szigethalomról Kelenföldig közlekedő, hidrogénmeghajtású, Toyota CaetanoBus H2.City Gold típusú jármű mellett február 28-tól Szolnok vonzáskörzetében is megismerkedhetnek az utasok és a szakemberek egy zöldbusszal.

Az ECO-tech visiON Kft., az IVECO BUS márka hivatalos magyarországi képviselete által tesztelésre felajánlott, alacsony belépésű, teljesen elektromos meghajtású elővárosi jármű az Újszász– Szolnok–Zagyvarékas, a Szolnok–Zagyvarékas és a Szolnok–Csataszög–Nagykörű viszonylaton vehető igénybe a tesztidőszakban a Volánbusz honlapján elérhető menetrend szerint.

A Csehországban forgalomba helyezett gyári tesztautóbusz 310 kW teljesítményű villanymotorja 2200 Nm maximális forgatónyomatékot garantál, amelyet 6 darab, összesen 400 kWh-s NMC lítium-ion akkumulátorcsomag táplál. Ez a legújabb generációs, moduláris akkumulátorkoncepció az energiasűrűség és a töltési kapacitás tekintetében is magas színvonalat biztosít. A 37 utasülőhellyel rendelkező, 12,9 méteres jármű 5 óra alatt tölthető fel, több mint 430 km-es hatótávja kompromisszumok nélkül kínál károsanyagkibocsátás-mentes közlekedést elővárosi, illetve helyközi környezetben egyaránt.

Az IVECO BUS már többször bizonyított a Volánbusznál: az IVECO BUS E-WAY különböző altípusait 2022 márciusában Pápán, 2023 júliusában Székesfehérváron próbálhatták ki az utasok. A CROSSWAY-sorozat a Low Entry ELEC típussal már a negyedik alkalommal szerezte meg Az Év Fenntartható Autóbusza díjat a helyközi (intercity) kategóriában, így minden várakozás szerint ezúttal is pozitív tapasztalatokkal gazdagodhatnak a közlekedési vállalat utasai és szakemberei.

Volánbusz