Tesztkörúton szereplő, digitális automata központi ütközővel felszerelt vonatot mutatott be a Rail Cargo Hungaria Zrt.

Weekly or daily newspaper with articles. News sheet with picture and text. Folded tabloid isolated on white background. Periodical press edition. Flat vector cartoon illustration

    Hat európai országot érintő tesztkörút keretében digitális automata központi ütközővel (DAC) felszerelt vonat érkezett Magyarországra – közölte a Rail Cargo Hungaria Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

    A cég közleménye szerint az új technológiát szakmai rendezvényen mutatták be a hatóságok és a magyar vasútvállalatok képviselőinek. Hozzátették, hogy a műszaki megoldás véglegesítésekor a magyarországi teszteredményeket is figyelembe veszik majd.


    A Rail Cargo Hungaria hangsúlyozta: a DAC bevezetése erősíti az európai vasúti árufuvarozás versenyképességét, miután lehetővé teszi az automatizálást, csökkenti a technológiai és tartózkodási időket, növeli a küldemények eljutási sebességét, kapacitásokat szabadít fel, csökkenti a balesetek kockázatát.


    A DAC tesztelésére hat európai vasútvállalat által alapított konzorciumnak (DAC4EU) az ÖBB Rail Cargo Group (RCG) is tagja.


    A közleményben kitértek arra, hogy jelenleg a vasúti teherkocsikat manuálisan kapcsolják össze, ami időigényes, költséges, a munkavállalóknak fizikailag megterhelő, és rendkívül veszélyes folyamat. Az Európai Unió DAC átállási programja szerint 2028-tól az új technológiával felszerelt kocsikat a digitális automata központi ütközőkkel kapcsolják majd össze, amelyek levegő-, áram- és adatkapcsolatot is biztosítanak. Mindez akár 450 ezer teherkocsit és 17 ezer mozdonyt érinthet az Európai Unióban.


    Kovács Imre, a Rail Cargo Group igazgatóságának tagja, a Rail Cargo Hungaria igazgatóságának elnöke a közlemény szerint kiemelte, a technológia bevezetése enyhítheti a kocsirendezői és tolatási területeken tapasztalható munkaerőhiányt.