Csúcsminősítést kapott a VW ID.Buzz Cargo

A Volkswagen ID.Buzz Cargo megkapta az Euro NCAP legmagasabb, platina minősítését. 

A furgon 2022-ben mutatkozott be teljesen elektromos kisáruszállítóként. Természetesen szoros rokonságban áll a személyszállító változattal, és ugyanazzal biztonsági technológiával, többek között az autonóm vészfékezéssel is rendelkezik, ami az alapfelszereltséghez tartozik.

Az Euro NCAP azt írta, hogy ez a biztonságtechnológia lenyűgöző eredményeket mutatott, és az ID.Buzz egyebek között a következőkkel érdemelte ki a platina fokozatot.

Az autonóm vészfékező rendszer (AEB) kamera + radar fúziós technológiát használ a többi útonjáró – így a gyalogosok és kerékpárosok – észlelésére.

A rendszer teljesítménye kiválónak bizonyult, akkor is, ha közvetlenül a jármű elé rontott be egy bicikli, és akkor is, ha a szemközt jövő autó lógott be a Buzz Cargo sávjába, mert az AEB villámgyorsan megállította a furgont. A gyalogossal végzett teszt során a rendszer ugyancsak minden esetben jól teljesített.

A sávtartó asszisztens magában foglalja a sávelhagyásra figyelmeztetést, amely jelzi a járművezetőnek, ha a kisteherautó kisodródik a sávból, ugyanakkor a vészhelyzeti sávtartás bizonyos kritikus helyzetekben akár agresszívebben is beavatkozik, hogy megakadályozza a furgon letérését az útról.

A rendszer figyeli a holtteret is, és segít a vezetőnek, hogy ne húzódjon ki menet közben egy előzésre készülő jármű elé.

Az ID.Buzz Cargo egy kamera és digitális térkép segítségével azonosítja a helyi sebességkorlátozást, és ezt az információt közli a vezetővel, így a sebességkorlátozó berendezést ennek megfelelően lehet beállítani. A sebességkorlátozó 5 kilométer/órás pontossággal képes tartani a beállított sebességet.

A biztonsági öv bekapcsolására figyelmeztető hang a vezető- és az első utasülésen alapfelszereltség, emellett az ID.Buzz Cargo felismeri a fáradt vezetésre jellemző kormányzást, és figyelmezteti a vezetőt, hogy szünetet kell tartania.