Budapesti döntővel zárult a Nagy Magyar Filmteszt

A budapesti Akvárium Klubban rendezték meg szerdán a 14 és 20 év közötti diákoknak meghirdetett Nagy Magyar Filmteszt országos filmes vetélkedő középdöntőjét és döntőjét, amelyen több mint négyszázan vettek részt.

A DUE Médiahálózat a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával és szakmai együttműködésével szervezte meg a versenyt, amelynek első, online fordulóját mintegy 17 ezren töltötték ki, a középdöntőbe pedig több mint négyszázan jutottak be. Az első helyezett Tóth Béla, a második Örökös Tóth Lajos, a harmadik pedig Kókai Roland lett.

“Számomra a legnagyobb öröm az hogy a középdöntőbe jutott 460 diákból csak 20 százalék jött Budapestről, 30 százalék érkezett nagyvárosokból, a versenyzők fele pedig kistelepülésekről jött” – emelte ki Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója a helyszínen. Hozzáfűzte: ez azt jelenti, hogy a magyar filmeket a kicsi falvakban is szeretik.

“Sosem volt még ilyen népszerű tesztünk” – mondta el Kecskés István, a DUE elnöke. Kiemelte: a verseny célja az volt, hogy a fiataloknak bemutassák a magyar filmgyártás múltját és jelenét. “Remélem, sikerült felhívni a fiatalság figyelmét arra, hogy a magyar filmek legalább olyan értékesek, mint a tengeren túliak és a régebbi filmeknek ma ugyanolyan értékes mondanivalójuk van, mint amikor azokat készítették” – fűzte hozzá.

A középdöntő 30 feladatból álló tesztsorát a helyszínen töltötték ki a diákok. Közülük a legtöbb jó választ adó 24 fiatalnak a döntőben interaktív kvízkérdésekre kellett válaszolnia a színpadon. A legjobb 24 versenyző belépőt nyert a Magyar Filmdíjak átadó ünnepségére és az etyeki Korda Stúdióba, valamint filmes DVD-ket és filmekkel kapcsolatos könyvajándékot kaptak. Az első három helyezett okostelefont nyert.

Az első fordulóban klasszikus és új magyar filmekből álló szöveges és képes feladványokat tartalmazó online tesztet kellett kitölteni november és január között. A kérdéseket filmes szakemberek állították össze azzal a céllal, hogy átfogó képet adjanak a magyar film legjaváról.

A döntőben változatos programokkal, sztárvendégekkel, a filmes szakma elismert alakjaival is találkozhattak a résztvevők. Volt egyebek mellett vloggertalálkozó, sebesüléseket imitáló maszkmesteri bemutató, de a diákok néhány alapfogást is elsajátíthattak kaszkadőr segítségével. Ki lehetett próbálni, milyen egy igazi casting, de szerzői jogi kvízjátékot is ki lehetett tölteni.

A Magyar Nemzeti Filmalap jóvoltából az aulában és a kisteremben ismert, jelentős magyar filmalkotásokat is megtekinthettek az érdeklődők.

A DUE Médiahálózat (korábban: Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete) Magyarország második legnagyobb újságíró szervezete, amelyet 1989-ben alapítottak, de már 1982 óta szerveztek rádiós szaktáborokat. A közhasznú szervezet 1989 óta fogja össze az iskolai diáklapokat és diákrádiókat, az újságírói pályára készülő általános és középiskolásokat, a kommunikáció szakos hallgatókat, a pályakezdő újságírókat és általában a média iránt érdeklődő fiatalokat, segítőiket. Számos verseny és program mellett 2013 óta minden évben megrendezik a Nagy Diák IQ-tesztet, amelyen az évek alatt több tízezren vettek részt.