Az M1-es most épülő parkolójában is tesztelik majd a kamionok önvezető parkolását

Az M1-es Tatabánya-Óvárosi lehajtójánál 3 milliárd forintos beruházással150 férőhelyes, őrzött kamionparkolót épít a Tatabánya Parking Kft. – mondta el csütörtöki sajtótájékoztatóján a társaság ügyvezetője.

    Hegedüs Mihály tájékoztatása szerint a vállalakozás a beruházáshoz ötven százalékos, vissza nem térítendő közvetlen uniós támogatást kapott; a csaknem hat hektáros terület az autópálya mindkét oldaláról elérhető lesz.


    A projekt földmunkáit 2023 áprilisában kezdik meg, a létesítmény első ütemének átadása 2024 januárjára várható.


    További pályázatok eredményességétől függően itt alakítanák ki Magyarország első nyilvános hidrogéntöltő-állomását, melyet személy- és teherautók is használhatnának, illetve 17 darab, 350 kilowattos villámtöltő állomást építenének elektromos teher-és személygépjárműveknek.


    A további tervekben szerepel sofőrszállás és étterem létesítése, valamint a létesítmény lehetőséget nyújtana önvezető kamionok parkolási rendszerének tesztelésére.


    A kamionparkolóban fogadhatnak védett rakományokat, illetve el tudnák különíteni a veszélyes árut szállító járműveket. A számos kényelmi berendezéssel ellátott létesítményben biztonsági kerítés, állandó portaszolgálat és videófelügyelet állna a használók rendelkezésére – ismertette az ügyvezető.