Az IT Fitneszteszt szerint a magyar fiatalok a legrutinosabbak a közösségi média kezelésében

    Véget ért a visegrádi országok fiataljai körében zajló IT Fitneszteszt, amiből kiderült, a magyar általános és középiskolások általános internethasználatban és a közösségi média kezelésében a legrutinosabbak, de az irodai munkához kapcsolódó feladatok megoldása kevésebé ment jól.

    Az IVSZ-Digitális Vállalkozások Szövetsége(IVSZ) kedden az MTI-vel közölte, hogy a koordinálásukkal zajlott Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Ukrajna részvételével a régió legnagyobb szabású online digitáliskészség-felmérése. Ennek során a tanuláshoz, munkavégzéshez vagy bármilyen a mindennapokban felmerülő feladat elvégzéséhez szükséges digitális kompetenciákat tesztelték. Az eredményekből kiderül, hogy bár javultak az eredmények, még mindig “nem elég jók”.


    A 2023-as IT Fitneszteszten csaknem kétszer annyian vettek részt Magyarországról, mint tavaly: 9213 diák, és 432 tanár oldotta meg az 50-60 perc alatt teljesíthető feladatsort.


    A feladatok legalább felét idén a kitöltők 37,7 százaléka oldotta meg jól, ami közel 9 százalékpontos javulást jelent a tavalyi 28,8 százalékos arányhoz képest. Ez alatta marad a V4-es országok 47,3 százalékos arányának.


    A teszt eredményeiből látszik, hogy bár mérhető a javulás, “bőven van hová fejlődnünk”, hiszen a régiós átlag jelentősen felülmúlja a magyarországit – állapították meg.


    “A gazdaságunk érdeke, hogy a fiatalok megfelelő digitális készségekkel felvértezve kerüljenek ki az iskolából, hiszen ma már lehetetlen anélkül elhelyezkedni” – húzta alá az IVSZ főtitkára a közleményben. Tajthy Krisztina ugyanakkor rámutatott: a digitális készségek megfelelő szintű oktatása ágyazhat meg annak, hogy minél többen válasszák a programozói pályát, ami enyhítheti az IT-munkaerőhiányt és növelheti az ország versenyképességét.


    A teszt kitért a fiúk és lányok teljesítményének összehasonlítására is. A fiúk 39,2 százaléka, a lányok 36 százaléka ért el 50 százalék feletti eredményt Magyarországon. A hazai általános iskolás tesztelők 45,3 százalékos eredményük szerint 2,4 százalékkal maradnak el a régiós átlagtól, a középiskolások 41 százalékos eredménye pedig 3,1 százalékkal.


    A hazai diákok az internethasználathoz kapcsolódó feladatokban teljesítettek a legjobban, az általános iskolások 56,8 százalékos, a középiskolások 50,6 százalékos eredményátlagot értek el. A legkevésbé az irodai munkához kapcsolódó feladatok mentek jól, itt az általános iskolába járók 36 százalékos, a középiskolások 28,9 százalékos átlagot értek el. Mindez azonban összhangban van a regionális trendekkel – olvasható a közleményben.