Az Európai Bizottság szerint a járvány megfékezéséhez elengedhetetlenül fontos, hogy megbízható tesztadatok álljanak rendelkezésre

    A koronavírus okozta járvány megfékezésére irányuló korlátozások feloldásához elengedhetetlenül fontos, hogy hosszabb időn keresztül megbízható tesztadatok álljanak rendelkezésre – közölte az Európai Bizottság a koronavírus-tesztelési módszerekre vonatkozóan szerdán kiadott iránymutatásaiban.

    Az uniós bizottság abban kívánja segíteni a tagállamokat, hogy a tesztelési eszközöket hatékonyan alkalmazzák a világjárvány különböző szakaszaiban, különösen a kijárási korlátozások feloldása során – közölték.


    Aláhúzták, hogy a korlátozások feloldásához szükséges megbízható adatok  érdekében széles körű teszteléssel kell nyomon követni a koronavírus-világjárvány alakulását. Ennek érdekében a bizottság korszerű vírustesztek gyártását szorgalmazta, ugyanis a tesztelés során kapott információk fontos népegészségügyi döntések alapját képezik – írták.


    Az iránymutatások szerint az uniós bizottság össze kívánja vonni a koronavírustesztek uniós szintű érvényesítéséhez szükséges erőforrásokat tekintettel arra, hogy a jelenlegi helyzetben kiemelten fontos a tesztelés, a járványhelyzet pedig gyorsan változik. A központosítás mellett az eredmények uniós és nemzetközi szintű megosztása is fontos – tették hozzá.


    A bizottság emellett számos intézkedés meghozatalát javasolta annak érdekében, hogy biztosítható legyen a tesztelés lehető legmagasabb színvonala és a vírustesztek helyes alkalmazása, valamint azért, hogy még jobban összehangolja a tesztelési eszközök teljesítményértékelését és érvényesítését. Ezek között szerepel egyebek mellett, hogy a tagállamoknak meg kell osztaniuk a tesztek teljesítőképességére vonatkozó információkat. A koronavírus-referencialaboratóriumok egész unióra kiterjedő hálózatát kell létrehozni az információcsere, valamint a kontrollminták kezelésének és elosztásának megkönnyítése érdekében. Nemzetközi és tagállamok közötti együttműködéssel kell felvenni a harcot a hamisított eszközök kereskedelme ellen.


    Az Európai Bizottság végezetül azt is szorgalmazta, hogy a tagállamok a szolidaritás jegyében tegyék lehetővé a rendelkezésre álló tesztek és laboratóriumi eszközök méltányos elosztását annak megfelelően, hogy azokra hol van a legnagyobb szükség.