Az EU elítélte Észak-Korea rakétatesztjét

Andits Eszter, az MTI tudósítója jelenti:
    Az Európai Unió határozottan elítéli, hogy Észak-Korea csütörtökön interkontinentális ballisztikus rakétát tesztelt, ez az ENSZ Biztonsági Tanácsában született több határozat megsértését jelenti, és komoly fenyegetést jelent a nemzetközi és regionális békére és biztonságra nézve – szögezte le Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője pénteki sajtónyilatkozatában.

    Borrell felszólította Észak-Koreát az ENSZ BT határozatainak tiszteletben tartására, nukleáris és tömegpusztító fegyvereinek leszerelésére, ballisztikusrakéta- és nukleáris programjainak feladására.


    “Felszólítjuk a phenjani vezetést, hogy hagyjon fel a destabilizáló intézkedésekkel, tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot, és kezdje újra a párbeszédet az érintett partnerekkel. Az EU készen áll arra, hogy támogasson minden érdemi diplomáciai folyamatot” – hangsúlyozta Borrell.


    Az EU arra is felszólította Phenjant, hogy írja alá és ratifikálja az átfogó atomcsendegyezményt.


    Észak-Korea csütörtökön saját állítása szerint új típusú interkontinentális ballisztikus rakétát próbált ki az “amerikai imperializmus” elrettentése érdekében. Phenjan 2017-ben hajtott végre legutóbb kísérletet ilyen rakétával, s mostani teszt azt mutatta, hogy a rakéta magasabban és messzebbre repült a korábbiaknál; Japántól nyugatra csapódott a tengerbe. Az észak-koreai állami hírügynökség jelentése szerint Kim Dzsong Un észak-koreai vezető személyesen irányította a rakétakísérletet.