Amikor gyerekjáték a fűnyírás

Az elmúlt hónapokban a fővárostól mintegy negyven kilométerre költöztem egy olyan házikóba, amelyhez közel 850 négyzetméternyi kert tartozik.
Az udvarban néhány fán és bokron kívül csak a szép zöld gyep található.

Ennek mondjuk bizonyosan örülne Poldi bácsi – akinek ugyebár nagyon hiányzott volna nyugdíjas korára a szép zöld gyep.

Mondjuk, én is örültem a kertnek – egészen addig míg először le nem kellett nyírni a füvet…

A házhoz tartozik ugyan egy régebbi elektromos fűnyíró, de szegényke már benne van a korban, így nem mindig indul.
Ezért is vettem a bátorságot, hogy megkeressem e-mail-en keresztül a HONDA Motor Pedo Kft.-t, a Honda kisgépek hazai forgalmazóját.
Szerencsémre pozitívan fogadták a megkeresésemet, így a Sziget fesztivál utáni héten már hozhattam is el tesztelni egy Honda HRX 476 VKE típusú benzines fűnyírót.

Mivel néhány nappal a tesztelés előtt vágtam a gyepet, várni kellett az első tesztvágásra.
Aztán, azért csúszott még néhány napot a próbanyírás, mert esett az eső és nedves volt a föld, illetve a pázsit.

Nem keseredtem el és nem adtam fel, így egy szép napsütéses hétköznap délutánon jött el annak az ideje, hogy az egyébként nem nagy fűben sétálgassak fel, s alá a géppel.

A HRX 476 VKE-vel tényleg gyerekjáték a fűnyírás!

Egyrészt az 47 centiméteres vágószélességnek köszönhetően viszonylag gyorsan végezhetünk egy nagyobb kerttel is.
Másrészt az automata szívatónak köszönhetően pillanatok alatt indítható a motor.
Harmadrészt a “gázkar” és az önjáró képességének köszönhetően tényleg semmi erőt nem kell kifejteni a 36 kilós eszköz tologatásához – akár emelkedőn sem.
A dupla penge, az állítható magasság, a 69 literes fűgyűjtő “zsák”, vagy az óránkénti kevesebb mint egy literes fogyasztás mind csak hab a tortán.

Bevallom, nekem az “önjáró képessége” jött be leginkább a széles vágási felület mellett, mert ennek köszönhetően nem kellett egyetlen pillanatig sem küzdenem az egyenlőtlen talajjal.

Persze”játszottam” a tesztelési időszak alatt a vágómagassággal is egy keveset…  🙂

Meg kell említeni még, hogy a Honda HRX 476 VKE modell pillanatok alatt beüzemelhető és a “berántózsinóros” indítást akár egy gyermek is el tudja végezni – annyira könnyedén és finoman indul a benzinmotor.

Az erőforrás leállításakor érdemes először elzárni a benzincsapot és megvárni, amíg a motorból elfogy az üzemanyag.
Itt kell kiemelni, hogy azt mindenképpen tessenek belekalkulálni, hogy az üzemanyagcsap elzárását követően még percekig dolgozhatunk a géppel!
Újraindításkor/indításkor a benzincsap nyitása után pillanatok alatt “beröffenthető” a masina.

A textil fűgyűjtő nagy előnye, hogy igen könnyű, emellett könnyedén és gyorsan tisztítható.

Funkciók:

  • Automata szívató: Az automata szívatónak köszönhetően lényegesen gyorsabb, és egyszerűbb a gép elindítása, illetve használatával többé nem jelent gondot a “hideg indítás” sem.
  • Clip Director: Szabályozza, hogy a lenyírt fűből mennyi menjen a zsákba, illetve mennyi mulcsozásra, a gyorsabb és könnyebb munka érdekében.
  • Versamow rendszer: Melynek köszönhetően több funkció érhető el egy gépben, így legyen szó mulcsozásról, levélszedésről, vagy csak egyszerű fűgyűjtésről, egyetlen mozdulattal mindez megoldható. Nincs szükség adapterre vagy kiegészítőre.
  • Állítható vágási magasság: A 7 különböző vágási magasság és a nagyméretű csapágyazott kerekek egyenletesebb mozgást tesznek lehetővé nehezebb terepen is.
  • Micro Cut: Dupla pengéje minden eddiginél apróbbra vágja a füvet, ezáltal nő a gyűjtőzsák kapacitása, és tökéletes mulcsozást eredményez.
  • Xenoy ház: A különleges üvegszálas műanyagnak köszönhetően a HRX háza soha nem korrodálódik, nem horpad be, és persze nem törik el, hiszen elég erős ahhoz, hogy elbírjon akár egy terepjárót is.

Műszaki adatok:

Benzin tartály (l) 0,93
Fogyasztás (l/óra) 0,7
Fűgyűjtő anyaga textil
Fűgyűjtő mérete 69
Hajtási mód mechanikus
Ház anyaga polystrong
Motor teljesítmény (kW) 2,8
Motor típus GCV 160
Súly (kg) 36
Vágószélesség (cm) 47
Zajszint (db(A)) 94