Alappapírgyártó-gépet teszteltek, majd állítottak üzembe

Fontos állomásához érkezett a Vajda-Papír dunaföldvári beruházása

    Mérföldkőhöz érkezett a higiéniai papírtermékek piacán vezető magyar tulajdonú  Vajda-Papír Kft. dunaföldvári gyárbővítő beruházása: elkészült az alappapírgyártó-csarnok, az alappapír-raktár és a cellulóz tárolási- és előkészítési területek is – közölte a cég kedden az MTI-vel.

    A fejlesztés a terveknek megfelelően halad, így várhatóan 2022 áprilisára készül el a 16 milliárd forintból fejlesztett újabb üzemegység és elindulhat a próbaüzem is – ismertette a közleményben Vajda Attila, a Vajda-Papír Kft. ügyvezető igazgatója.


    A fejlesztéssel a háromszorosára növeli alappapír-gyártási kapacitásait a Vajda-Papír.


    Vajda Attila kiemelte: a kapacitásbővítéssel teljessé válik a higiéniai papírtermékeket gyártó piacvezető cég alapanyag-ellátása.


    Az új üzem legfontosabb berendezését, az alappapírgyártó-gépet gyári tesztsorozatot követően átvették a cég műszaki szakemberei, és megtörténtek a működtetésével, kezelésével kapcsolatos első oktatások is. A beruházás következő jelentősebb állomása a gyártógép november elején induló telepítése lesz.


    A beruházással 600 munkahelyet véd meg a vállalat és 50 új munkahelyet teremt, amelyhez a kormány 5,5 milliárd forintos támogatást nyújt a Nagyvállalati beruházási támogatási program keretében.


    Vajda Attila azt is hangsúlyozta, hogy az új üzemnek köszönhetően az innovatív termékfejlesztés és az elérhető legmodernebb, energiahatékony technológia segítségével a magyar tulajdonú vállalat piacvezető pozíciója a régió még több országára kiterjedhet.


    Az új gépsor termelését belföldön és külföldön egyaránt értékesítik majd, a többletbevétel várhatóan eléri az évi 21 milliárd forintot.


    2020-ban a cégcsoport összesített árbevétele 52 milliárd forint lett, ami 10 százalékos növekedést jelent az előző évihez  viszonyítva. Az első háromnegyedévben mintegy 10 százalékkal nőtt a bevétel az egy évvel korábbi időszakhoz képest, míg az értékesítés volumene mintegy 8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.


    2021-ben a cégcsoport összesített árbevétele várhatóan több mint 57,8 milliárd forint lesz.   

  
    A vállalat Skandináviába, a Baltikumba és Kelet-Közép-Európa több mint 30 országába szállítja termékeit. A koronavírus-járvány kitörése óta az eddigi, átlagosan napi 2 millió tekercs gyártását 3 millióra emelte a toalettpapír termékekből, papírtörlőből 20 százalékkal, papír zsebkendőből pedig 10 százalékkal emelték a termelést. Egy magyar fogyasztó évi 9 kilogramm higiéniai papírterméket használ fel évente, így a cégcsoport egy átlagos évben 13 millió ember higiéniai papírszükségleteit elégítheti ki – sorolta a cég közleménye.