Akkumulátor tesztelési központ is létesül a ZalaZone tesztpályán belül

Akkumulátor tesztelési központ létrehozásáról írt alá együttműködési megállapodást a TÜV Rheinland InterCert Kft és a ZalaZONE Ipari Park Zrt. 2022. október 27-én, Budapesten – tájékoztatta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-t csütörtökön.

    A szaktárca közleményében ismerteti: a központ a zalaegerszegi ZalaZONE járműipari tesztpálya mellett jön létre, és várhatóan 2024 nyarán kezdi meg működését. A világ egyik élenjáró minőségbiztosítási-tesztelési, ellenőrzési és tanúsító szolgáltatója, a TÜV Rheinland az energiatároló rendszerek elemzésére és akkumulátor-tesztelésre irányuló tevékenységét kiterjesztve hozzájárul a magyarországi akkumulátorgyártási és -fejlesztési képességek bővítéséhez is.


    A közlemény idézi Palkovics László technológiai és ipari minisztert, aki elmondta: “a kormány iparfejlesztési törekvéseiben kiemelt helyen kezeli az akkumulátorgazdaságot. Akkor őrizhetjük meg kivívott pozícióinkat a hazai gazdasági és ipari teljesítményben, kivitelben és foglalkoztatásban meghatározó járműipar jövőjében, ha a tiszta technológiák meghonosításában is élen járunk. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) ágazati jövőképe szerint Magyarország 2030-ra Németország mellett európai akkumulátorgyártó központtá válik. A TÜV Rheinlanddal közösen tovább bővíthetjük a hazai kutatás-fejlesztési palettát az elektromos járművek alkalmasságának és biztonságos működésének vizsgálatával, a korszerű üzemanyagcellák tesztelésével is.”


    A ZalaZONE járműipari tesztpálya környezetében folyamatosan bővülő innovációs ökoszisztéma épül ki egyetemek, kutatóintézetek és vállalatok közreműködésével. A TIM arra törekszik, hogy a következő évtized elejére a Magyarországon üzemekkel jelen lévő német prémium autógyártók mindegyike vegye igénybe a létesítmény szolgáltatásait. Az egyik legkiválóbb hazai kutatási infrastruktúra az önvezető és elektromos mobilitás mellett az 5G és dróntechnológiák teszteléséhez is világszínvonalú feltételeket kínál – olvasható a TIM közleményében.