A tesztek alapján a legjobb vontatók közt a SEAT Ateca

A brit What car? magazin legutóbb abból a szempontból tesztelte a különféle modelleket, hogy melyek a legjobb vontatók, hiszen arrafelé igen népszerű a lakókocsis üdülés.

A különféle modellek közül a SEAT Ateca 2.0 TDI 150PS Xperience Lux DSG, valamint a Škoda Kamiq 1.5 TSI Monte Carlo lett győztes a saját tömeg kategóriájában.

Ezúttal lássuk, mit tud a spanyol kocsi.

Az 1514 kilogramm saját tömegű Ateca az 1400-1549 kilogrammos kategóriában lett első, amelynek maximális vontatási tömege 1900 kilogramm.

Amint a lap írja, jó néhány éves már, de a SEAT Ateca továbbra is az egyik legjobb családi SUV, akár vontatni kell, akár nem.

Lakókocsi vagy utánfutó vontatásakor az Ateca legfőbb erőssége a stabilitás. Autópályás sebességnél vagy vészhelyzeti manővereknél határozottan irányítja a lakókocsit, és nem engedi lengeni. Még ha egy széllökés el is kapja, akkor is csak enyhe elmozdulások érezhetők, amelyek ritkán igényelnek kormánykorrekciókat.

Mindeközben, ha hátrahagyja a lakókocsit, az Ateca sokkal szórakoztatóbb, mint amit egy ilyen magas járműtől várnánk, hiszen kiegyensúlyozottan és magabiztosan kanyarodik.

Lehet, hogy a dízel erőforrás egyre inkább kimegy a divatból, de a rendszeres vontatáshoz még mindig van létjogosultsága. Az Ateca 2,0 literes dízelmotorja bőséges középtartománybeli izomerejével könnyedén elbír egy közel 1300 kilogrammos lakókocsival. Ráadásul 30 mérföldes sebességről 60-ra (48-96 km/h) 12,3 másodperc alatt gyorsul, úgyhogy könnyen alkalmazkodhat a forgalom tempóváltásához, Amúgy ez a modell utánfutó nélkül 9 másodperc alatt éri el a száz kilométeres tempót.

Az Ateca ugyanolyan jól megáll, mint ahogyan megy: 48 kilométeres sebességről a 10,3 méteres féktávolság a legjobb ebben a súlycsoportban. A DSG automata sebességváltó pedig könnyűvé teszi a hegyről való elindulást, feltéve, hogy a vezető óvatosan adagolja az erőt.

Ez egy praktikus autó, amelyben a felnőtteknek hátul is elegendő hely van a kényelmes utazáshoz, a csomagtartó pedig elég nagy, hogy a nyaralni induló család összes csomagját elnyelje – írta a What Car?

dasblog