A termelési tesztek alapján nyáron vagy ősszel kezdhet dolgozni a második kút Nyékpusztán

    A héten elkezdődik a második kút fúrása a Békés vármegyei Nyékpuszta térségében feltárt szénhidrogén-lelőhelyen, a kút várhatóan nyáron vagy ősszel áll termelésbe – közölte az MTI-vel csütörtökön az Energiaügyi Minisztérium.

    Azt írták, az első kúton – amelyen hétfőn indult a termelés – elvégzett termelési tesztek ipari mennyiségű földgáz és kondenzátum (könnyűolaj) beáramlását eredményezték. “Nyékpuszta mezőben ennek alapján jelentős mennyiségű kitermelhető szénhidrogén vagyon prognosztizálható” – hangsúlyozta a minisztérium.


    Hozzátették, szükség van a beruházás folytatására további kutak lefúrásával és a végleges termelési infrastruktúra megépítésével. A második kút fúrása előreláthatóan 100 napot vesz majd igénybe.


    A tárca emlékeztett, a kormány az ellátás biztonsága és az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentés védelme érdekében a lehető legnagyobb részben belföldön elérhető forrásokból fedezné az energiaigényeket. A hazai gázkitermelést évi 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre növelnék.


    A békési gázmezőn a héten megkezdődött kitermelés hasznosan szolgálja a stratégiai célok elérését, erősíti Magyarország energiaszuverenitását – hangsúlyozta a minisztérium.


    A nyékpusztai nem hagyományos földgázmező kutatása, mezőfejlesztése és kitermelése az MVM-csoport részvételével, vegyesvállalati struktúrában zajlik; az első kút lefúrása tavaly tavasszal befejeződött.


    A következő öt évre ütemezett, úgynevezett Corvinus-projekt – amelyet tavaly nyáron kiemelt beruházássá nyilvánítottak – célja a földgázvagyon és a kondenzátum (könnyűolaj) kutatása és termelésbe állítása a 3700-4500 méter mélységben elhelyezkedő földgázmezőn.


    A projekt a Sarkadi- és a Szeghalmi járás területén több települést is érint: Dévaványa, Ecsegfalva, Kertészsziget, Körösladány, Méhkerék, Okány, Sarkad, Sarkadkeresztúr, Szeghalom és Vésztő is részese a kiemelten közérdekű beruházásnak.


    E települések közigazgatási területeit a beruházás részben a termelő kutak és a leendő gázüzem elhelyezkedése miatt, továbbá a földgáz termeléséhez és elszállításához szükséges csővezetékek nyomvonalai miatt érinti – írta az MTI megkeresésére az EM.