Még csak tesztelik, de a Stellantis az Amazon felhőjén keresztül fogja használni a BlackBerry szoftvert

A “virtuális pilótafülke” megismétli bármely modell pilótafülke-élményét, lehetővé téve a tervezők számára, hogy valós időben hajtsanak végre változtatásokat az ügyfelek visszajelzései alapján

A Stellantis bejelentette a „virtuális pilótafülke” nevű új eszközt, amely állítólag akár 100-szorosára gyorsítja az infotainment technológia fejlesztési ciklusait. A technológia a BlackBerry QNX Hypervisor szoftverét használja az Amazon Web Services felhőn keresztül, gyakorlatilag lemásolja az autó vezérlőit és az információs és szórakoztató rendszereket a könnyebb kiértékelés érdekében.

Az új eszköznek köszönhetően a Stellantis tervezői és mérnökei „minimális erőfeszítéssel” megismételhetik „egy adott márka és jármű pilótafülke-élményét”. Ennél is fontosabb, hogy az ügyfelek visszajelzései alapján valós időben módosíthatnak, javítva ezzel a felhasználói élményt.

Az autógyártó szerint a grafikus, hang-, érintőképernyő-, egér- és billentyűzetbemenetek virtuális megjelenítése „úgy viselkedik, mint egy igazi autóban, de anélkül, hogy módosítani kellene az őket futtató fő szoftvert”. Ennek eredményeként a fejlesztési folyamat jelentősen felgyorsul, és egy nap alatt elérhet valamit, ami hónapokig tart.

Yves Bonnefont, a Stellantis vezérigazgató-helyettese a következőket mondta: „A szoftverek egyre fontosabbá válnak a járművekben, ami arra késztet bennünket, hogy újításokat hajtsunk végre a fejlesztési és hitelesítési módokon. Virtuális pilótafülkénk segítségével nemcsak a mi megközelítésünket forradalmasítjuk, hanem beszállítóink és iparági partnereink megközelítését is. Lényegében közelebb kerülhetünk ügyfeleink igényeihez ezen a technológián keresztül gyorsabb fejlesztési ciklusokkal, gyorsabb visszacsatolási hurkokkal és az általuk használt és kedvelt technológia gyorsabb szállításával. „Ez egy ugrás az ügyfélközpontú innováció és hatékonyság felé az autóiparban.”

A Blackberry QNX bejelentette, hogy a QNX Hypervisor márka nélküli bemutatója elérhető lesz a Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n január 9. és 12. között. A szoftverplatform korai hozzáférésű kiadásként már elérhető a felhőben, az általános elérhetőségével kapcsolatos részleteket pedig 2024-ben teszik közzé.

Frissítésként 2022-ben bejelentették a Stellantis együttműködését az Amazon Web Services felhőszolgáltatóval. A vállalat úgy véli, hogy a szoftver a mobilitás jövőjének „kulcsfontosságú építőköve”, valamint a Stellantis Dare Forward 2030 stratégiai terv megvalósítása.