A Sinn 158-as modell tesztelése

A 158-as modellel a Sinn újjáélesztette történelmének egy kevéssé ismert oldalát: a Bundeswehr kronográfját. A frissített, limitált kiadásban bemutatott, mennyire teljesít jól ez a retró kronográf?

Sinn arról ismert, hogy órákat készít a rendőrség és a katonai erők számára. Az EZM 1 például volt az első Sinn küldetésidőzítő, amelyet 1997-ben terveztek a német vámhatóság különleges egységei számára. A Sinn a német különleges rendőri egységre, a GSG 9-re gondolt, amikor kifejlesztette az UX búvárok óráját, amelyet a német haditengerészet különleges erőinek parancsnokságának tagjai is viselnek. A 212 KSK pedig megfelel a Német Hadsereg Különleges Erők Parancsnoksága követelményeinek.

De kevesebb órarajongó tudhat a Sinn és a Bundeswehr, a német fegyveres erők korábbi érintkezési pontjairól. Az 1980-as években és az 1990-es évek elején a cég alapítója, Helmut Sinn megvásárolta a német hadsereg leszerelt Bundeswehr kronográfkészletét, amelyet a Heuer (Ref. 1550 SG) gyártott. Helmut Sinn átdolgozta ezeket az órákat, majd Sinn Model 155 Bw néven értékesítette őket, számlapjukon Sinn felirattal a „Heuer/Sinn Bunderswehr-Chronograph für Piloten” (németül Heuer/Sinn német fegyveres erők kronográfja pilótáknak) felirattal.

A Sinn most ennek az órának tiszteleg 158-as modelljével, tesztóránkkal, amely 500 darabból álló limitált kiadásban jelenik meg. Az óra dizájnjának oroszlánrészét az elődjéhez képest változatlanul átvették. Aki ismeri az eredeti modellt, az azonnal észreveszi, hogy az új óra szinte a Bundeswehr Chronograph köpködő képe, de néhány részletet módosítottak. A tok majdnem 100 százalékban megfelel az eredetinek. A részletekhez való hűség megnyilvánul a nyomógombok alakjában, valamint a koronában, amelyen nincs felirat a jobb használhatóság érdekében, és mindenekelőtt a fekete eloxált alumínium kétirányban forgatható előlapján, amely percskálájában tiszteli őseit. és számneveinek tipográfiájában. A családi hasonlóságok még olyan finomságokat is tartalmaznak, mint a forgatható előlap hornyolása, a teljesen áttört szíjfülek és egy meglehetősen szokatlan, négy rögzítőcsavarral felpattintható tok. A tok gyöngyfúvott felülete, 43 mm-es átmérője, átlátszatlan fém hátlapja és domború akrilkristálya szintén megfelel az eredeti 155-ös társainak.

Az új óra számlapja viszont némileg eltér elődjétől. Az alszámlapok bikompax elrendezése (bal oldalon másodpercek, jobb oldalon az eltelt percek) és az óraszámok tipográfiája megegyezik az eredetivel, de néhány módosítás történt. Például a kronográf eltelt idő mutatói pirossal vannak kiemelve, a mutatók modernebb formájúak, 6 órára dátumkijelzés került, és egy 5 perces lépésekben másodpercrészes jelzőkkel ellátott skála váltotta fel az eredetit. skála, amely minden ötödik percet számmal jelölt. Az új arc harmonikus benyomást kelt, és követi Sinn jellegzetes színvilágát. Ezenkívül a frissített dizájn alig von le a kiváló olvashatóságból, amely természetesen az eredeti Bundeswehr Chronograph specifikációinak listáját vezette.

READ  Pontosan koncentrálva - Egyedi karórát kaptunk

Az egyszerű művelet egy másik fontos elem volt a hadsereg követelménylistáján. Ahogy az ennél a kalibernél lenni szokott, a nyomóelemek tekintélyes erőt igényelnek, különösen a kronográf indításakor. A stopper funkció vezérlését nem könnyíti meg a nyomógombok autentikus formája, amelyek kör alakú tetejükön meglehetősen kis területet biztosítanak. A funkcionalitás jobb a kis magasságú, de nagy átmérőjű koronánál, amely – a történelmi modellen őséhez hasonlóan – szokatlanul messze nyúlik ki a ház oldalától, így ez a hornyolt gomb könnyen forgatható és kifelé húzható. A stop-second mechanizmus leállítja az egyensúlyt, és így a mutatókat is: ez kényelmessé teszi az idő másodpercenkénti pontos beállítását. Bár a két irányban forgatható előlap nem kattan a helyére meghatározott lépésekben, ennek ellenére élvezetes a használata: simán megy, de nem olyan könnyen, hogy akaratlanul is pozíciót válthatna.

A robusztusság volt a harmadik fontos követelmény a hadsereggel szemben. Első pillantásra a kezelőelemek potenciális aggodalomra adhatnak okot. Szerencsére közelebbről megvizsgálva kiderül, hogy a hosszadalmas nyomógombok és a kiálló korona nagyon szilárdan és játék nélkül illeszkednek a vezetőikbe, így rendkívül erős benyomást keltenek. A lapos előlap nem nyúlik túl a házon, így a Sinn gyakran használt csavaros, és ezért nem veszíthető előlap technológiája nélkül is kevés okunk van attól tartani, hogy ez a forgatható gyűrű beleakad valamibe, és lekerülhet róla. A számlap feletti akrilkristály nem ellenáll olyan hatékonyan a karcolásoknak, mint a zafírkristály, de ugyanabból az anyagból készült, mint az őse – és legalább nem törik szét, ha éles ütés éri. A tok vízállósága 100 méteres mélységig több mint megfelelő egy pilótaórához.

Az óra nagy nyomásállósága ellenére a Sinn-nek sikerült meglehetősen vékonyan tartania. A 158-as magasabb öntekercselő szerkezetet foglal magába, mint az eredeti, kézzel tekercselt kaliberű modell, így nem lehet olyan vékony a magassága, mint elődjének 13 mm-e, de a 15 mm-es magasság és a kifelé dőlt káva jó ez egy kellően alacsony magasságú profil. Az ívelt hátlap és a tok középső részének bemélyedései tovább segítik ezt a kronográfot, hogy vékony benyomást keltsen.

READ  Tesztelnénk!

Az eredeti Heuer/Sinn Bundeswehr kronográfok többsége a Valjoux kézzel tekercselt Caliber 230-asát foglalta oszlopkerékkel és repülési funkcióval. Az új 158-as a Sellita önfelhúzós Caliber 510-re támaszkodik. A kritikusok azt állítják, hogy Sellita csak utánozza az ETA mozdulatait. (A másolásuk nem lenne tilos, mert a szabadalmi oltalmuk lejárt.) Ez az állítás a legtöbb esetben igaz lehet, de a Sellita itt elért valamit a Caliber 510-el, amit az ETA még nem ért el a Valjoux 7750-esével: a szimmetrikus számlap elrendezést. (tricompax vagy bicompax) a koronán keresztüli dátummechanizmus gyors visszaállítási funkciójával kombinálva. Az ETA Valjoux 7753-hoz korrektor gomb kell a 10-nél, és ehhez az extra gombhoz további rekeszre van szükség a tokban. Mi inkább a Sellita elegánsabb megoldását részesítjük előnyben.

Ettől a részlettől eltekintve a Sellita szerkezet megfelel a robusztus elődjének, bütykös kapcsolással és egyirányú, hatékony tekercselő rotorral, amelynek jól érzékelhető és hallható alapjárata zavarja az érzékeny hallású ínyenceket. A 48 órás maximális teljesítménytartalék szintén hasonló az ETA Valjoux mozgalom által felhalmozotthoz. A Sinn a jobb „Prémium” minőségi variációt tartalmazza Glucydur mérleggel, dekoratív felülettel és kékes csavarokkal. A tok autentikus, következésképpen átlátszatlan hátlapja elfedi a mozgást, de nem szabad sajnálkozni az átlátszó hátlap hiánya miatt, mert az óra koncepcióját és kaliberét a funkcionalitás előtérbe helyezésére fejlesztették ki.

A német légierő előírta, hogy az óra nem térhet el napi 10 másodpercnél többet a tökéletes időmérőtől, miközben a kronográf mechanizmusa működik. Witschi időmérő gépünk megerősítette, hogy a kortárs 158-as ennél lényegesen nagyobb pontossággal tartja az időt. Kikapcsolt stopper funkcióval szinte tökéletes időt tartott, átlagosan kevesebb mint 1 másodpercet nyert naponta. És bekapcsolt kronográf mechanizmus mellett a sebessége elfogadható napi 4 másodperces veszteséget jelentett. Szigorú értékelési sémánk szerint azonban a 10 vagy 12 másodperces különbség a több pozíció között arra késztet bennünket, hogy megtagadjuk az igen magas értékelést ebben a kategóriában.

Az eredeti modellt viselő német katonák számára ez az óra egy tisztán funkcionális műszer volt, egy gyapjúba festett szerszámóra. Kidolgozásának finomabb pontjai alárendelt szerepet játszottak mindaddig, amíg nem rontottak az óra tartósságán. A civilek által viselt órák esetében természetesen más a helyzet. Figyelemre méltó, hogy a Sinn nagy figyelmet fordított a tok, a számlap és a mutatók befejezésének minőségére. A piros díszvarrással ellátott öregített bőrszíj szintén szépen illeszkedik az összképbe. Csak a hajlított (és nem mart) csappal ellátott egyszerű, rack csat emlékeztet arra, hogy a hevederek és kapcsok korábban olyan tárgyak voltak, amelyek várhatóan elhasználódnak és cserére szorulnak.

READ  Aki "A"-t mond, mondjon "D"-t is! - GBD-800-8ER teszt

A Sinn 158 ára 2660 dollár, ami ésszerűnek tűnik, ha figyelembe vesszük, hogy 500 darabos limitált kiadásban adták ki. Más Sinn modellek (például a 103 St Acrylic on Strap 1890 dolláros ára) olcsóbb alternatívák azoknak a viselőknek, akiket kizárólag a funkcionalitás érdekel. De más márkákkal összehasonlítva, izgalmas történetére és sikeres kialakítására tekintettel úgy gondoljuk, érdemes előhívni a tartalékokat és aktív szolgálatba helyezni a Sinn 158-at.

SPECIFIKÁCIÓK:
Gyártó: Sinn Spezialuhren GmbH, Wilhelm-Fay-Strasse 21, 65936 Frankfurt am Main, Németország
Hivatkozási szám: 158.010
Funkciók: Központi óra és perc, másodpercek a segédórán, dátumkijelző, kronográf központi másodpercmutatóval és számláló akár 30 eltelt percre
Mozgalom: Sellita 510 “Premium”, automata, 28 800 vph, 27 ékszer, stop-másodperc funkció, gyors visszaállítás funkció a dátumkijelzéshez, Incabloc lengéscsillapítás, finombeállítás indexen keresztül, Glucydur egyensúly, 48 órás teljesítménytartalék, átmérő = 30 mm, magasság = 7,9 mm
Tok: Rozsdamentes acél tok, kupolás akrilkristály a számlap fölött, csavar nélküli korona, négy csavar tartja a helyén a felpattintható tokot, rozsdamentes acél hátlap, 100 m-ig nyomásálló és alacsony nyomás ellen biztosított
Szíj és kapocs: Marhabőr szíj rozsdamentes acél csattal
Mérési eredmények (eltérés másodpercben 24 óránként, kikapcsolt/bekapcsolt kronográf esetén):
Tárcsázás +3/0
Tárcsázás +5 / +1
Korona fel -3 / -11
Korona le +1 / -3
Korona bal +4 / -6
Korona jobb -5 / -7
Legnagyobb eltérés 10/12
Átlagos eltérés +0,8 / -4,3
Átlagos amplitúdó:
Lapos helyzetek 292° / 269°
Függő pozíciók 264° / 232°
Méretek: átmérő = 43 mm, magasság = 15,15 mm, súly = 110 gramm
Limitált kiadás, 500 darab
Ár: 2660 dollár

Írta: Jens Koch
watchtime.com
Fordította: google