A sikeres tesztidőszak után újabb kétszáz budapesti kukára kerül fedő a madarak miatt

    Újabb kétszáz kukára kerül fedő a szemetet széthordó madarak megfékezésére egy tavaly indított és hatékonynak bizonyult kezdeményezés folytatásaként – közölte a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. pénteken az MTI-vel.

    A közleményben azt írták, mára a városban egyes madárfajok olyan számban vannak jelen, hogy komoly kihívások elé állítják a köztisztasági és parkfenntartási szakembereket.


    A dolmányos varjak, csókák és szarkák ugyanis gyakran a fedetlen hulladékgyűjtőkben kutatnak élelem után, és az ételmaradékok mellett egyéb hulladékokat is kikotornak a kukákból.


    A folyamatos takarításon felül a probléma hosszú távú megoldására közterületi kukafedő programot hozott létre a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.


    Idén a Városmajorban, a Szilágyi Erzsébet fasoron, a Hajógyári szigeten és a budai Várban újabb, mintegy 200 kukát látnak el fedéllel. A tavaszra tervezett kihelyezések nagy részével május végére elkészültek az FKF szakemberei. A Vár területén található kukákra várhatóan július végére kerülnek fedelek. A tartályfedelek gyártását és felszerelését – az érintett önkormányzatokkal is egyeztetett helyszíneken – a Budapesti Közművek munkatársai végzik, és jövőbeni karbantartásukról is ők gondoskodnak.


    Mint írták, az FKF tavaly májusban teszt jelleggel a Népligetben, a Tabánban és a Horváth Kertben 20 rácsos hulladékgyűjtőre fedeleket szerelt. Már a tesztüzem ideje alatt jelentősen lecsökkent a madarak által széthordott hulladék mennyisége, ezért a tavalyi év során további több mint 500 kukára szereltek fedelet a leglátogatottabb zöldterületeken. Ezek között volt a Gellért-hegy, a Margitsziget, a Népliget, a Tabán, a Feneketlen-tó környéke, a Horváth- és a Gesztenyés-kert.


    Az intézkedés az eddigi tapasztalatok alapján beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A FŐKERT a fentieken túl további 18, szintén “varjúbiztos” hulladékgyűjtőt szerelt fel nemrégiben a Vérmező megújításának részeként – olvasható a közleményben.