A sikeres teszteket követően infraérzékelős utasszámlálókat helyeztek üzembe a trolikon

    Infraérzékelős utasszámláló berendezéseket helyeztek üzembe az elmúlt években beszerzett trolibuszokon – tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-t.

    A Budapesten közlekedő 143 trolibusz közül eddig csak minden tizedik volt alkalmas arra, hogy automatikusan utasforgalmi adatokat gyűjtsön. A járművekbe korábban már beépített, utasszámlálásra alkalmas készülékeket egy műszaki fejlesztés hiánya miatt eddig nem lehetett aktiválni – jelezte a vállalat.


    Az elmúlt hónapokban azonban a BKK elvégezte azokat az informatikai fejlesztéseket és teszteket, amelyek eredményeként újabb 60 Skoda-Solaris Trollino trolibuszon helyezte üzembe a mérőket. Mostantól ezeknek a járműveknek az ajtajai felett folyamatosan infraszenzorok mérik a le- és felszállók számát. Ezzel a mért trolibuszjárműpark 10 százalékról 54 százalékra emelkedett, ami már elegendő ahhoz, hogy a teljes trolibuszágazat utasforgalmát elemezni lehessen, és adatalapú döntéseket lehessen hozni – fejtették ki a közleményben.

READ  Szolnokon folytatódik az elektromos buszok tesztelése