A SARS-CoV-2 ellen hatásos természetes vegyületet találtak magyar kutatók a laboratóriumi teszteken

    Magyar kutatók olyan természetes eredetű, erős antivirális hatással bíró vegyületre bukkantak, amely hatékony lehet a SARS-CoV-2 okozta megbetegedés ellen. A találmány hazai és nemzetközi szabadalmaztatása, valamint hasznosítási lehetőségeinek feltérképezése már megkezdődött.

    A kutatás eredményeiről az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) számoltak be kedden a vizsgálatban együttműködő intézmények – az ELTE Természettudományi Kar (TTK) Biológiai Intézet, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), valamint az ELKH-ELTE Peptidkémiai Kutatócsoport – munkatársai.


    Bősze Szilvia, az ELKH-ELTE Peptidkémiai Kutatócsoportjának munkatársa felidézte, hogy már évek óta együtt dolgoznak az ELTE Biológiai Intézet és a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársaival. A közös munka során baktériumok ellen keresnek olyan hatékony szereket, amelyek képesek a kórokozók visszaszorítására. Amikor feltűnt a SARS-CoV-2, úgy gondolták, hogy az együttműködést folytatva találhatnak olyan vegyületet, amely hatékony lehet a korokozó ellen is.


    Az ELTE kutatóinak feladata a természetes növényi vagy gombaeredetű vegyületek izolálása, ezen frakciók tisztítása, a tiszta kémiai entitások előállítása, valamint ezek kémiai és szerkezeti jellemzése volt. Miután ezeket megtalálták in vitro szelektivitási vizsgálatokat végeztek a Peptidkémiai Kutatócsoport munkatársai. Azt vizsgálták, hogy van-e toxikus hatásuk a vegyületeknek az egészséges emberi sejtekre. A talált vegyületek antivirális aktivitását pedig az NNK magas biológiai biztonságú laboratóriumában tesztelték.


    Boldizsár Imre, az ELTE TTK Biológiai Intézet munkatársa emlékeztetett arra, hogy jelenleg a gyógyszerpiacon található hatóanyagok jelentős része természetes hatóanyagokon alapul: vagy konkrétan természetes hatóanyagok, vagy ezeknek valamiféle származékai, vagy most már szintetikusan előállított, de valamikor természetes forrásokból megismert hatóanyagok.


    Mivel a gombák gazdagok olyan anyagokban, amelyeknek valamiféle biológiai hatásuk van, a kutatócsoport növényi és gombaanyagokat vizsgált. Olyan endofiton gombákat kerestek, amelyek talajban élnek és fenntarthatók izolátumként.

READ  Ugyan még csak a harmadik tesztfázisban van, mégis forgalomba került az első orosz vakcina


    Mivel egy új vírusról volt szó, az összes kísérleti paramétert optimalizálni kellett. Ennek első lépése volt a vírus izolálása, majd meghatározták a gazdasejtet, amely alkalmas lehet a tesztrendszerben a talált anyag vizsgálatára – ismertette a vizsgálat következő állomását Horváti Kata, az ELKH-ELTE Peptidkémiai Kutatócsoport munkatársa, hozzátéve: fontos szempont volt, hogy olyan hatóanyagot találjanak, amely nem toxikus a gazdasejtre. Több tucat anyag vizsgálata után bukkantak rá egy olyan vegyületre, amely megfelelt a kitételeknek.


    Kis Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértője azt hangsúlyozta, hogy a korokozókkal folytatott küzdelem örök versenyfutás, mindig újabbak jelennek meg, amelyekre fel kell készülnie a világnak. Ez nagy erőfeszítést igényel – mutatott rá, hozzátéve, hogy a vizsgált vegyületek közül 10-100 ezerből egy jut el addig, hogy gyógyszer legyen belőle.


    A kutatók tájékoztatása szerint a következő lépés, hogy állatokon teszteljék a hatásos vegyületet. A vizsgálatokat a tervek szerint hörcsögökön végzik majd el, mert ezek a rágcsálók sokkal érzékenyebb a koronavírusra, mint az egerek. Ezután következhetnek a fázisvizsgálatok az akkreditált klinikai független szervezeteknél, és hat-tíz év múlva lehet gyógyszer a találmányból.


    Kiemelték, hogy nagy előnye a felfedezett vegyületnek, hogy a jelenlegi vizsgálatok szerint nem befolyásolja a hatékonyságát a mutációk megjelenése. Nemcsak egy variánsra, hanem többféle variánsra is hatékony, vagyis variánsfüggetlen.


    “Ezek a gombák a természetben még soha nem találkoztak ezzel a vírussal, ezért előfordulhat egy olyan szerencsés helyzet, hogy egyáltalán nem alakul ki rezisztencia” – magyarázta Kovács M. Gábor, az ELTE TTK Biológiai Intézet munkatársa.


    Jelenleg a felfedezés szabadalmi eljárása folyik, amelynek február elején lesz eredménye. A kutatók úgy vélik, jó esélyük van a nemzetközi szabadalomra.


    “Ennek az anyagnak van egy egyértelműen bizonyított, nagyon erős antivirális hatása a SARS-CoV-2 ellen, és ez nagyon erős eredmény” – hangsúlyozta Kovács M. Gábor, megjegyezve, hogy nagyon sok hatóanyagot próbáltak már ki a koronavírus ellen, de nagyon kevés hatott.

READ  Jól vizsgázott a betegeken is tesztelt magyar lélegeztetőgép


    A kutatók elmondták, hogy szeretnék tovább folytatni a közös munkát. Jelenleg azt vizsgálják, hogy további vírusokra hogyan hat ez a vegyület.

Ajánlott cikkek