A propaganda szerint sikeres volt a választási informatikai rendszer főpróbája

Man and woman together holding a blue handkerchief, evolving over the heads. Illustration.

    Sikeresen zárult a június 9-i helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választás informatikai főpróbája – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) csütörtökön az MTI-vel.

    Azt írták: a háromnapos főpróbán az NVI mellett a fővárosi, a 19 területi és az 1264 helyi választási iroda vett részt.


    Hozzátették: a főpróbán a választási irodák több ezer munkatársa a június 7-i névjegyzékzáráshoz és a szavazás napjához kapcsolódó informatikai feladatokat gyakorolta. Előre generált próbaadatokkal gyakorolták a napközbeni részvételi adatok, a szavazóköri és eredményjegyzőkönyvek adatainak rögzítését, a rendkívüli események jelentésével kapcsolatos teendőket és tesztelték a választások belső kommunikációs rendszerét is – írták.


    Megjegyezték: az idei választás újdonsága, hogy a szavazást követően a választási irodáknak be kell szkennelniük a szavazóköri és eredményjegyzőkönyveket, a főpróbán ezt is gyakorolták.


    A választásnapi feladatok begyakorlása mellett a próba során a Nemzeti Választási Iroda meggyőződött arról is, hogy a választási informatikai rendszer megfelelően és biztonságosan működik – tették hozzá.