A netes csalásokra és a biztosítás fontosságára hívja fel a figyelmet az országos pénzügyi teszt/verseny

Bár a fiatalok pénzügyekben gyakran már járatosabbak mint szüleik, az online térben minden korosztályra leselkednek veszélyek. A DUE Médiahálózat által indított Nagy Diák Pénzügyes Teszt épp arra vállalkozott, hogy játékos formában hívja fel a figyelmet a netes bűnözésre, emellett segít tudatos pénzügyi döntéseket hozni. Ráadásul a vetélkedő során értékes díjakat nyerhetnek a diákok mellett szüleik, nagyszüleik.

– A Pénziránytű Alapítvány felmérései szerint a fiatalok pénzügyekben gyakran már járatosabbak mint szüleik, legalábbis magabiztosabban kezelik pénzügyeiket, mint szüleik tizenévesen – mondta el Bernáth Julianna oktatási igazgató. – Tízből kilenc középiskolás szerint fontos, hogy az iskolában is tanulhassanak a mindennapi pénzügyekről. A fiatalok szívesen döntenek önállóan pénzügyi kérdésekben, az idősebb korosztályokhoz képest bátrabban használják a FinTech fejlesztéseket és a korszerű pénzkezelés eszközeit. Ezért is nagyon fontos, hogy felhívjuk figyelmüket a digitális biztonság alapjaira.

A Magyar Államkincstár szerint a csalók sokszor véletlenszerűen keresik az áldozatukat, úgynevezett hideg hívásokkal. A pénzügyi szakemberek tapasztalatai alapján a fiatalabb generáció már otthonosabb az adathalász jellegű üzenetek kiszűrésében, azonban a social engineering (pszichológia manipuláció) jellegű csalásoknak ők is könnyen áldozatul eshetnek. 

A Nagy Diák Pénzügyes Teszt kérdései kitérnek a különböző biztosítások mikéntjére és fontosságára is. A Magyar Biztosítók Szövetsége szerint a középiskolás fiatalok leginkább két biztosításban érintettek: utasbiztosítás és telefon biztosítás. Ahogy haladnak előre az életben, úgy kötnek egyéb biztosításokat: első autó megszerzésével kötelező biztosítást, első albérlettel ingóságaikra biztosítást, amit az első saját otthonnal az ingatlanra is kiterjedő lakásbiztosítássá egészítenek ki, majd haladva előre élet- és nyugdíjbiztosítást. 

A három fordulóból álló Nagy Diák Pénzügyes Teszt első szakasza online zajlik, az itt legjobb eredményt elérő diákok a további fordulókba kapnak bejutási lehetőséget. A tesztet bárki kitöltheti, de a nyereményjátékban csak a 14-20 éves kor közötti középiskolások vesznek részt. Újdonság, hogy a szervezők a diákok szüleit és nagyszüleit is ösztönzik a teszt kitöltésére. Olyannyira, hogy közülük is kisorsolnak egy nyertest, aki belföldi wellness üdülést kap ajándékba.

Az online teszt számítógépen és okostelefonon is kitölthető egészen 2024. május 5-ig a www.nagypenzugyesteszt.hu oldalon. Az online tesztet követő két forduló viszont már személyes jelenlétet kíván. A középdöntőbe kerülő játékosokból mindössze a legjobb tíz fő jut el a döntőbe, ahol az élő kvíz során kiderül, hogy ki a legjobb. A középdöntőt és a döntőt 2024. május 24-én rendezik az UP Rendezvénytérben, a 31. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon.

A legügyesebb Pénzügyesé a lehetőség, hogy a görögországi tengerparti nyaralás, az értékes laptop vagy az elektromos roller közül elsőként válasszon. A második és harmadik helyezett a fennmaradó díjak egyikével térhet haza, sőt a támogatók jóvoltából számos egyéb meglepetés várja a játékban résztvevőket. 

A Nagy Diák Pénzügyes Tesztet a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Pénziránytű Alapítvány, az Államadósság Kezelő Központ Zrt., a Magyar Biztosítók Szövetsége, a Magyar Államkincstár, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt, a Magyar Export-Import Bank Zrt. és az MNB-EduLab Kompetencia Központ Zrt. támogatja, szervezője pedig a DUE Médiahálózat. 

Részletek: www.due.hu