A legújabb Xpeng AeroHT VTOL teljesítette első tesztrepülését

Az Xpeng leányvállalata, az Xpeng AeroHT szerint az álom, hogy egy repülő autóval felugrunk a forgalomban, egy lépéssel közelebb áll a valósághoz. A kínai vállalat befejezte vertikális fel- és leszálló (VTOL) autójának legújabb verziójának első tesztrepülését.

Kicsit úgy néz ki, mint egy elektromos autó, amelynek tetejére négykopteres drónt ragasztottak, így a repülő autó frissített prototípusa október 24-én, az Xpeng 1024 Tech Day keretében fejezte be első repülését. A cég által közzétett videón látható, ahogy a jármű feltöri földi bilincseit és felemelkedik, körbe-körbe, majd ismét leszáll.

Az egy évvel ezelőtt bemutatott kétrotoros modell optimalizálási sorozatának eredményeként ez az új modell most új „elosztott többrotoros konfigurációt” tartalmaz. Kétmotoros tartalékrendszerrel is rendelkezik a fokozott biztonság érdekében. Ez jól jött, mivel az Xpeng azt írja, hogy a jármű sikeresen teljesített számos egymotoros meghibásodási tesztet.

A rengeteg rotor és motor ellenére az Xpeng AeroHT azt állítja, hogy a rendszer tervezésének összetettsége csökkent az előző modellhez képest, a megbízhatóság és a biztonság további növelése érdekében.

A cég egy új repülésirányító rendszert is tesztelt, hibatűrő vezérlési funkciókkal. Az autót a kormánykerék és a jobb oldali sebességváltó kar segítségével repítik. Ezek a kezelőszervek lehetővé teszik a járművezető számára, hogy előre-hátra mozgassa a járművet, kanyarokat hajtson végre, emelkedjen, lebegjen és ereszkedjen le. Közúton pedig úgy vezetik, mint bármely más autót.

Bár nem világos, hogy ebből a prototípusból hogyan, az Xpeng AeroHT szerint az autó lehajtható rotorokkal lesz felszerelve, hogy alkalmasabbá tegyék az utakra, amikor visszatér a földre. Ha nem szeretné, hogy a repülőgépe kerekekkel is rendelkezzen, az Xpeng egy célzottabb eVTOL-on dolgozik, az X2 néven, amely nemrégiben élvezte első nyilvános repülését Dubaiban.

Visszatérve a szárazföldre, az Xpeng koncentráltabb, szárazföldi közlekedést is gyárt olyan elektromos járművekkel, mint a P7, amely a Tesla Model Y versenytársa. A nyár elején a vállalat arról számolt be, hogy elkészítette minden idők 200.000. elektromos járművét.