A karácsonyra Olaszországba érkező kínai turisták több mint felének pozitív lett a vírustesztje a milánói repülőtéren

Az olasz egészségügyi tárca szerda este elrendelte a Kínából érkező utasok számára a kötelező Covid-tesztet, miután a karácsonyi ünnepekre Olaszországba érkező kínai légi utasok több mint fele pozitívnak bizonyult a Malpensa milánói repülőtéren.

    A milánói teszteredményeket szerdán korábban Guido Bertolaso lombardiai tartományi jóléti felelős jelentette be.


    Orazio Schillaci egészségügyi miniszter rendelete kötelezővé tette az antigén tesztelést a Kínából érkező összes utas számára, beleértve az átutazókat is.


    A tesztelést a milánói, a római és az összes többi repülőtéren is bevezetik. A teszteredményeken a vírustörzsek mutációit is azonosítják.


    Egyelőre nem közölték, hol helyezik el a pozitívnak bizonyuló személyeket. A hatályos egészségügyi rendelkezések értelmében a pozitívaknak öt napig kell karanténban lenniük.


    Az ellenzéki pártok azonnali parlamenti magyarázatot sürgettek a minisztertől a járványhelyzet esetleges veszélyeinek tisztázására.


    A miniszteri döntés Guido Bertolaso sajtótájékoztatóját követte. Az illetékes példaként említette a Pekingből december 26-án kora este érkezett járatot, amelynek százhúsz utasából hatvankettőnek a tesztje lett pozitív.
    A távol-keleti országból érkező turistákat december 24. óta tesztelik: elsősorban azokat, akik a Peking és Milánó közötti járatokkal érkeznek.


    Az ellenőrzés mostanáig önkéntes volt, de “nagyon ajánlott”. Az antigén teszt húsz euróba kerül, míg a molekuláris diagnosztikai teszt kilencvenbe.


    Guido Bertolaso hangoztatta, hogy a költség ellenére az utasok nem vonták ki magukat a tesztelés alól. Megjegyezte, hogy az érkezők, beleértve a pozitívnak bizonyultakat, valamennyien tünetmentesek voltak.


    Guido Bertolaso, aki korábban a polgári védelem vezetője volt, novembertől dolgozik Lombardia jóléti tanácsosaként. A tízmillió lakosú északnyugat-olaszországi tartomány az első volt Európában, ahol 2020 februárban a Sars-Cov-2 vírus jelenlétét azonosították.


    Szintén Lombardia volt az első olasz régió, melyben kezdetben egytucatnyi önkormányzatot karantén alá helyeztek, majd az egész tartományt lezárták.


    Guido Bertolaso közölte, hogy a tesztek laboratóriumi vizsgálata csütörtökre készül el: az eredmény alapján tudják biztosan megmondani, hogy a Kínából érkezők az új koronavírus már ismert variánsait hordozzák, melyekkel szemben az eddigi vakcinák hatékonyan védenek, vagy “újabb ismeretlen mutációkkal állunk szemben”.


    Utóbbi esetben Bertolaso szerint az egészségügyi tárca feladata lesz a megfelelő óvintézkedések bevezetése.


    A római Spallanzani járványkórház közleményben sürgetett európai szintű intézkedéseket az új vírusvariánsok azonosítására és megfékezésére. A kórház megoldásként előzetes karantént szorgalmazott a Kínából érkező utasok számára.


    2020 óta több mint 25 millió olasz betegedett meg, és több mint 184 ezren haltak meg a betegségben és annak szövődményeiben.


    A lakosság több mint 88 százaléka három adag vakcinát vett fel, több mint 38 százalékuk pedig negyedik oltásban is részesült.