A jelenlegi gyorsteszteknél sokkal érzékenyebb, precízebb

3d megaphone speaker or loudspeaker bullhorn for announce promotion, megaphone loudhailer with microphone mockup , speakerphone 3d vector for alert and announcement on isolated background

    Új immunkémiai, a többi közt a daganatos és az autoimmun betegségek eddigieknél precízebb felismerését segítő technológiát dolgozott ki uniós támogatással, egy csaknem 160 millió forint összköltségű projekt keretében az Anthelos Kft. – tájékoztatta a Szegeden és Kübekházán működő biotechnológiai cég vezetője az MTI-t.

    Puskás László elmondta, a 2020-ban létrehozott cég speciális kutatási eszközöket kínál elsősorban a fertőző és életkorral összefüggő betegségek korai felismeréséhez és kezelésének monitorozásához a gyógyszerkutatás és a molekuláris diagnosztika területén működő partnereinek.


    Hozzátette, hogy ennek érdekében – a kis mennyiségű folyadékoknak a makroszkopikus világban megszokottól eltérő viselkedését kihasználó – mikrofluidikus eljárásokat fejlesztenek ki, illetve a vizsgálatokat segítő optikai eljárásokat dolgoznak ki.


    A most lezárult fejlesztés keretében egy egyedi 3D-s nyomtatót állítottak üzembe, amely mikronos mérettartományban akár 500 ezer szín nyomtatására is képes. A berendezéssel olyan “minilaboroknak” nevezett apró eszközök hozhatók létre, amelyek kapillárisrendszerében egy mintán egymástól térben elkülönítve különféle reakciók mehetnek végbe.


    A megoldás a jelenlegi gyorsteszteknél sokkal érzékenyebb, precízebb vagy akár bonyolultabb diagnosztikai eljárásokat tesz lehetővé – közölte a biológus, jelezve: a vállalkozás a projekt keretében egy speciális szkennert is vásárolt, amellyel az apró eszközökről leolvashatók a tesztek eredményei.


    Az úgynevezett diagnosztikai kittek kifejlesztése mellett a nyomtató alkalmas rugalmas orvostechnikai bemutatómodellek, prototípusok vagy különleges művészeti alkotások készítésére is.


    Az Anthelos Kft. előnye más, 3D-nyomtatással foglalkozó vállalkozásokkal szemben, hogy a technológiai és informatikai eszközök mellett rendelkezik a fejlesztéshez szükséges biológiai, kémiai és diagnosztikai tudással is – hangsúlyozta a szakember.


    A cég a fejlesztéshez 111,46 millió forint feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatást kapott.


    A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint az alapító kutató tulajdonában álló Anthelos Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele 2021-ben megközelítette a 455 millió forintot, míg működésének első – töredék – évében 92 millió forint volt. A vállalkozás adózott eredménye 2020-ban 25 millió forint volt, 2021-ben pedig meghaladta a 76 millió forintot.