“A britek a demokratikus hitelesség egyfajta tesztjeként tekintenek a Brexitre”

Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti:
    A héten folytatódnak az egyeztetések annak érdekében, hogy elkerülhető legyen az Egyesült Királyság rendezetlen európai uniós kiválása – közölte kedden Stephen Barclay brit Brexit-ügyi miniszter, aki az előző nap Michel Barnierrel, az EU főtárgyalójával egyeztetett Brüsszelben.

    A tárcavezető arról számolt be, hogy Geoffrey Cox brit igazságügyi miniszter össze fogja állítani módosítási javaslatait a konfliktus alapját képező, úgynevezett ír-északír tartalékmegoldásra vonatkozóan, és a felek hamarosan egyeztetést kezdenek ezekről.

    Diplomáciai források szerint a következő Barclay-Barnier találkozót a hét közepén tartják.

    Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke egy hétfő esti lapinterjúban kijelentette, hogy senki nem ellenezné a bennmaradó EU-tagállamok közül a brit kilépés tervezett határidejének meghosszabbítását, amennyiben London kérelmezné.
 

   Hozzátette, elképzelhetőnek tartja a hosszabbítást a május végi európai parlamenti választásokon túlra is, amelyen szakértők szerint ez esetben a szigetországnak is részt kellene vennie valószínűleg.

    “A Brexit-folyamatban már így is annyi határidőt túlléptünk” – fogalmazott a bizottsági elnök.
 

   Jeremy Hunt brit külügyminiszter ugyancsak Brüsszelben volt hétfőn, és a Politico hírportálnak adott interjújában abbéli reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező napokban sikerül megállapodni a stabilitás biztosítása érdekében.

    Aláhúzta, hogy még lehetséges a rendezett kiválás, a brit kormány tudja, miként lehet parlamenti többséget szerezni a szerződés ratifikálásához, de ehhez mindkét oldalon “bizalomra és vízióra” van szükség.
 

   Kérdésre válaszolva helytelennek nevezte a második népszavazás kiírásának ötletét. Mint mondta, “a britek tudják, hogy a politikai elit nem akarta a kilépést, és a demokratikus hitelesség egyfajta tesztjeként tekintenek a Brexitre”.
 

   Kiemelte: akkor lehet sikeresnek nevezni a folyamatot, ha tíz év múlva a maradáspárti szavazók azt érzik majd, hogy a döntés “nem is olyan rossz, mint gondolták, és az ország virágzik”.
 

   Ír kollégája, Simon Coveney frusztrációjának adott hangot a folyamat állásával kapcsolatban.
 

   “Kevesebb mint 40 nap van hátra az Egyesült Királyság távozásáig, és mi még mindig nem tudjuk, hogy mit szeretne a brit kormány elérni a ratifikáció érdekében” – közölte. 
 

   Korábbi bejelentés szerint Jeremy Corbyn, a brit ellenzéki Munkáspárt vezetője is Brüsszelbe látogat, várhatóan csütörtökön.

IRATKOZZ FEL CSATORNÁINKRA!

https://tesztalelkemindennek.hu/2019/02/19/6314/