Újabb három autót teszteltek

A Green NCAP október elején újabb három autót vizsgált meg környezetvédelmi szempontból és a napokban közzé tette a tesztek eredményeit. A három jármű ezúttal a Hyundai Tucson, a Nissan Qashqai, és a Skoda Fabia volt. Sajnálatos módon minhárom jármű eredményei jócskán elmaradtak az öt csillagos értékeléstől.

SKODA FABIA

Ebben a körben vizsgált járművek közül három csillagos eredménnyel a Skoda Fabia teljesített a legjobban. Ez egy kompakt autó, kis, 3 hengeres benzinmotorral. Az 1,0 literes motor 48 kW teljesítményt kínál, ami a legtöbb jelenlegi benzinmotor teljesítményspektrumának alsó határa. Az autó súlya valamivel meghaladja az egy tonnát. A kis motor és a kis tömeg kombinációja lenyűgöző hatékonyságot eredményez, a jármű legmagasabb mért tesztfogyasztása valamivel 6 liter/100 km felett volt, eco üzemmódban pedig még a négy litert sem érte el. A tesztek alapján a Fabia gyengeségei a részecskekontroll és a károsanyag-kibocsátás mértéke, különösen hideg időben történő indításkor, amelyek miatt az autó nem tudott magasabb csillagbesorolást elérni a vizsgálat során.

NISSAN QASHQAI

Az 1,3 literes turbófeltöltős benzinmotorral felszerelt Nissan Qashqai a tesztek alapján alapvetően jól kontrollálja a károsanyag-kibocsátást, de az NH3 (ammónia) kibocsátás terén még bőven van mit javítani. Mint minden SUV, ez a modell is gondban van a fogyasztással, különösen nagy sebességnél, aminek következtében az üvegházhatású gázok kibocsátásával is problémák vannak, így a Qashqai nem kaphatott többet 2½ csillagnál.

HYUNDAI TUCSON

A Hyundai Tucson egy viszonylag nehéz és nagy teljesítményű SUV, amely full hibrid rendszerrel, turbófeltöltővel és részecskeszűrővel. A modell a nagy energiaigényű teszteken teljesített a legrosszabban a rossz részecskeszabályozás, a szabályozatlan szennyező ammónia magas kibocsátása és a túlzott CO2 kibocsátás miatt. A hibrid rendszer hatékonyan működik valós vezetési helyzetekben, és mérsékelt sebesség mellett jók a fogyasztási adati vidéki környezetben. A rövid városi utak és különösen a dinamikus országúti vezetés azonban a fogyasztás értékeket 8-9 l/100 km-re növeli. Ez a teljesítmény most csak két csillaggos besorolásra volt elegendő.

járműmeghajtáscsillagok száma
Skoda Fabiabenzin3.0
Nissan Qashqaibenzin hibrid2.5
Hyundai Tucsondízel hibrid2.0

További részletek a Green NCAP honlapján: https://www.greenncap.com/ találhatók.