Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Transz-zsírsavak, bevonatarány és tartósítószer – Avagy mit miért teszteltek a „túrórudakban”?

Manapság kevés olyan embert találunk, aki ne szeretné ezt a hűtött finomságot. Ezért aztán laboratóriumi szakembereink segítségével számos vizsgálatot végeztünk a tesztben szereplő termékeken, hogy meggyőződjünk arról, megfelelnek-e az élelmiszerbiztonsági és -minőségi feltételeknek. Nézzük, mit miért vizsgáltunk!

Transz-zsírsavak

A transz-zsírsavak mesterséges módon, a növényi olajok részleges hidrogénezésekor keletkeznek. Ilyen alapanyagok lehetnek a kakaós bevonómasszából készült édességekben is, de használatuk széles körben elterjedt az élelmiszeriparban. Mivel számos kutatás bizonyítja, hogy túlzott fogyasztásuk egészségügyi problémákat okoz, ezért először hazai rendeletben és uniós rendeletben is rögzítették azt a határértéket, amelyet figyelembe kell venni az élelmiszerek előállításakor.

Bevonatarány

Sok esetben azt érezhetjük, hogy kedvenc desszertünk több bevonatból és kevesebb túróból áll. A gyártók a túródesszertek összetevői listáján százalékosan szerepeltetik a bevonómassza mennyiségét. Szakembereink természetesen ezt is ellenőrizték.

Tartósítószer

A tartósítószer olyan élelmiszer-adalékanyag, amely az élelmiszerek eltarthatóságát a mikrobiológiai romlás gátlásával hosszabbítja meg, emellett megőrzi az élvezeti értékét is. A túródesszerteket kálium-szorbáttal tartósítják, figyelve, hogy  a mennyisége ne haladja meg a megengedett felső határt, amit az adalékanyagokról szóló rendelet szabályoz.

Laktóztartalom

A tesztünkben résztvevő termékek között szerepelnek laktózmentesek is, ezért ezeknél a termékeknél a „mentességre” utaló állítás valódiságát szintén ellenőrizték szakembereink.

Forrás: Nébih, AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1333/2008/EK RENDELETE71/2013. (XI.20.) EMMI rendeletA BIZOTTSÁG 2019/649 RENDELETE

https://gasztroll.hu/2022/06/02/a-legkedveltebb-turorudak/