Tisztítószereket teszteltek az #ÖkoTakarítás hónapja kapcsán

2021. október 19-ig tart a Tudatos Vásárlók Egyesülete által meghirdetett #ÖkoTakarítás hónapja kampány, melynek célja, hogy bebizonyítsa: nem kizárólag erős vegyszerekkel lehet otthonunk higiénikus és biztonságos.

Mivel az ecet az egyik legelterjedtebb alternatív tisztítószer, az Egyesület független laboratóriumi teszt segítségével utánajárt annak, hogy tényleg fertőtlenít az ecet és hogy van-e annyira hatékony, mint a legnépszerűbb bolti termékek. Az eredmények rámutattak, hogy a baktériumok 99.9%-a eltűnik az ecetes vízzel tisztított felületről.

A legtöbb baktérium hasznos az ember számára: a testünkben élnek, segítenek abban, hogy egészségesek maradhassunk, és kontroll alatt tartják a “rossz” baktériumokat. Az egészséges háztartásnak nincs szüksége antibakteriális szerekre. Egy szappanos kézmosás, meleg víz és környezetbarát tisztítószer a legjobb út arra, hogy megszabaduljunk a kórokozóktól. Takarítanunk viszont kell, a kérdés csak az, mivel tegyük.A legtöbb bolti tisztítószer számos, egészségre és a környezetre nézve ártalmas hatóanyagot és adalékanyagot tartalmaz, ezért 2019-ben a Tudatos Vásárlók Egyesülete kampányt indított az egészségünkre biztonságos és környezetbarát tisztítószerek népszerűsítésére. Ennek egyik  része a hagyományosnak is nevezhető, tisztításra alkalmas egyszerű szerek – az ecet, a citromsav, a szódabikarbóna és társaik – bemutatása.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének egy korábban felmérése szerint az emberek 49%-a használ ecetet a mosáshoz, takarításhoz, további 11% jó ötletnek tartja, de még nem próbálta, többek között azért sem, mert nem biztos annak hatékonyságában.

A hatékonyság vizsgálatára független, laboratóriumi tesztkörülmények közt vizsgáltak meg több, a boltok polcain megtalálható tisztítószert, valamint 20%-os ecetet és egy házilag elkészíthető ecetes oldatot. Az eredmény rámutatott, hogy a mérési protokoll szerint mindegyik szer, azaz az ecet is elpusztította a baktériumok 99,99%-át, így egyértelműen ajánlható otthoni takarításra, természetesen megfelelő higításban.
  
A teljes teszteredmény az Egyesület weboldalán olvasható.

Kiadó: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete