Rendhagyó Szupermenta termékteszt – omega-3 zsírsavkapszulák a középpontban
A Szupermenta termékteszt programban étrend-kiegészítőket vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A laboratóriumi vizsgálatok szerint a csomagoláson ígért omega-3 zsírsavak mennyisége minden étrend-kiegészítő esetében megfelelt a jelölt értéknek. A 21 tesztelt termék közül azonban 17-nél fordultak elő jelölési hibák, és több esetben a felhasznált adalékanyagok minősége sem felelt meg az uniós specifikációs rendelet előírásainak.
A Szupermenta legújabb terméktesztjén az omega-3 zsírsavkapszulák álltak a célkeresztben. Összesen 21 olyan étrend-kiegészítőt vizsgáltak a szakemberek, amelyeken az omega-3 zsírsavak mennyiségét is feltüntették. Ezeket az esszenciális zsírsavakat az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért táplálékkal – például hallal, lenmaggal, egyes algákkal vagy koncentrált formában egyes étrend-kiegészítőkkel – biztosítható a bevitelük. A hal- és az algaolajkapszulákban az EPA (eikozapentaénsav) és DHA (dokozahexaénsav) zsírsavtartalom a meghatározó. Az előírt feltételek teljesülése esetén a DHA hozzájárul a normál agyműködés és a normál látás fenntartásához, az EPA és a DHA együtt pedig a szív megfelelő működéséhez.
A tesztelt termékek között egy lenmagolaj alapú, egy mikroalgából nyert olajat tartalmazó és 19 halolaj alapú étrend-kiegészítő szerepelt.
Az élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérések alkalmával sor került a zsírsavösszetétel és a nehézfém-tartalom vizsgálatára, emellett a szakemberek – többek között – a növényvédőszerek és az egyéb vitaminok jelenlétét is ellenőrizték. E vizsgálatok során nem merült fel kifogás.
A tesztelt omega-3 zsírsavkapszulák nagy részénél, szám szerint 17 étrend-kiegészítőnél jelölési hibákat tárt fel a hatóság. Probléma volt többek között az adalékanyagok minőségével és feltüntetésével, a származásra, a tápértékre vonatkozó jelölésekkel, valamint a tokoferolok, a rozmaringkivonat és az új élelmiszerként engedélyezett Schizochytrium mikroalgából nyert olaj felhasználásával is.
A hibák miatt a hatósági ellenőrök élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki megközelítőleg 1.400.000 forint értékben.
A Szupermenta termékteszt során rendhagyó módon a termékek preferenciakérdőíves értékelésére került sor. A 15 kérdés mindegyike vásárlói döntést befolyásoló szempontokra koncentrált, például: a válaszadók milyen kapszulaméretet választanak szívesen, hány napra elegendő mennyiséget tartalmazó kiszerelést vásárolnának, mennyit költenének rá, mely tulajdonsága miatt szednek vagy szednének omega-3 zsírsavkapszulát. A kérdőív eredményei alapján a válaszadók elvárásainak leginkább egy olyan termék felelne meg, ami kis kapszulaméretű, napi 1 szem adagolású, ugyanakkor 1 havi adagnál több kapszulát tartalmaz. Ezenkívül fontos elvárás, hogy lehetőleg tartalmazzon az omega-3 hatóanyagon kívül vitaminokat is, ne legyen erős, kellemetlen szaga és utóíze, az árfekvése pedig 3000-5000 forint között legyen.
A Nébih étrend-kiegészítő témájú útmutatója a következő linken érhető el:
https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/1166172/Nebih_etrend-kiegeszito_utmutato.pdf/
További információk, érdekességek, a kérdőív és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán: https://szupermenta.hu/uj-termekkorrel-bovult-a-szupermenta-termekteszt-itt-az-elso-etrend-kiegeszito-vizsgalat-omega-3-kapszulak-a-kozeppontban/