Pontozó kamerarendszert tesztelnek a szertornában

A szertorna szubjektivitását szeretné szűkíteni a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG), ennek érdekében bevezetné a pontozó kamerarendszert – mondta el Altorjai Sándort az M4 Sport pénteki Sporthíradójában.

    A magyar szövetség főtitkárát a múlt héten újra beválasztották a FIG tanácsába, amely döntést hoz minden szakmához kapcsolódó kérdésben, ilyen például a vb rendezési jogának odaítélése vagy a szabálymódosítás.


    “Továbbra is szeretnék olyan javaslatokat tenni, amelyek a sportágunkat kicsit előrébb viszik” – fogalmazott kinevezéséről.

    Altorjai Sándor, akinek kezdeményezésére valósult meg 2019-ben az első junior világbajnokság Győrben. Ott már tesztelték azt a kamerarendszert, amely le tudja pontozni a versenyzők gyakorlatát.


    “Sportágunk szinte mentes a szubjektivitástól. Nagyon vékony az a vonal, ami a szubjektivitásnak teret ad, ez jövőre még tovább fog szűkülni” – jelentette ki a főtitkár. Hozzátette, hogy jövőre több pontozó bíró lesz a versenyeken, és nem lesznek referens bírók. Szerinte a kamera egyfajta kontrollként működik majd, és 2-3 másodperccel a leugrást követően már megmutatja az elért pontszámot.


    A junior vb megrendezését sikernek könyvelte el a hazai szövetség, ezért pályázik a 2025-ös felnőtt világbajnokságra.