Elektromos buszt állítottak tesztüzembe Veszprémben

Októberben Veszprémben lehet kipróbálni a Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt elektromos autóbuszát. Az MAN Lion’s City 12 electric a hazai tömegközlekedést környezetbarát alapokra helyező Zöld Busz Program számára gyűjt üzemeltetési tapasztalatokat. A busz néhány naponta más-más vonalon közlekedik és ingyenesen utazhatnak rajta az érdeklődők.

A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv részét képező Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt keretében már a tizenegyedik vidéki nagyvárosban zajlik az elektromos buszok tesztelése. „Célunk, hogy a lakosok testközelből ismerhessék meg a környezetbarát, kibocsátásmentes járműveket. Ennek következő lépése a Veszprémben most egy hónapos időszakon át szolgálatot teljesítő autóbusz is.” – mondta Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

Steiner Attila emlékeztetett, hogy lezárult a Zöld Busz Projektiroda első pályázati felhívása, amely önkormányzatok és közlekedési közszolgáltatók számára nyújtott elektromos buszok és önjáró trolibuszok beszerzéséhez 80 százalékos, a járművek üzemeltetéséhez szükséges infrastrukturális fejlesztésekhez pedig 60 százalékos vissza nem térítendő támogatást.

Az eredetileg meghirdetett keretösszeg több mint négyszeresére, 18 milliárd forintot meghaladó értékben nyújtottak be igényeket a pályázók. Összesen 123 elektromos autóbusz és 4 önjáró trolibusz beszerzése történhet meg a közeljövőben a sikeres pályázatnak köszönhetően, így 10 nagyvárosban jelenhetnek majd meg új járművek, köztük Veszprémben is.

A megvalósuló beszerzések évente legalább 8000 tonna szén-dioxid kibocsátástól mentesítik a környezetet, amely megközelítőleg 120 ezer kifejlett fa éves szén-dioxid megkötésének felel meg – ismertette az államtitkár. Steiner Attila kiemelte, több finanszírozási lehetőséget is vizsgálnak a program kiterjesztésével, az elektromos buszok meghonosításával összefüggésben, ezekkel minél több város bekapcsolódhat majd a programba.

– Veszprémben eltökélt célunk, hogy 2030-ra Európa legélhetőbb városainak rangsorában az első 20 hely valamelyikére kerüljünk. Ennek érdekében számos infrastrukturális beruházást megvalósítunk, szemléletformáló akciókat tartunk, valamint megújítjuk, zöldebbé, környezetbarátabbá tesszük a közösségi közlekedésünket, teljes egészében lecseréljük a buszparkot. A kormány támogatásával az új flotta öt darab elektromos busszal is kiegészül, mely jelentősen kíméli költségeinket és a hosszútávú működést is biztosítja. A ZöldBusz Demonstrációnak köszönhetően október 1-től már tesztelhetünk Veszprémben egy elektromos buszt, melyet örömmel fogadtunk és alig várjuk, hogy mind az öt elektromos jármű megérkezzen és becsatlakozzon a menetrendbe – mondta Porga Gyula, Veszprém MJV polgármester.

– A kormány nemcsak beszél a környezetvédelemről, hanem tesz is érte. Az energia- és klímapolitikai stratéga mellett, most egyetértési pontokat keresve online párbeszéd indult el annak érdekében, hogy mindenki elmondhassa, mit gondol zöld ügyekben. Elkötelezettek vagyunk a közösségi közlekedés zöldítése mellett és tudjuk, hogy új, környezetbarát alapokra kell helyezni azt. Hatalmas segítség ebben a Zöld Busz Program, amelynek köszönhetően hamarosan Veszprém is öt elektromos busszal gazdagodhat. A támogatásnak köszönhetően a királynék városában is egy újabb lépést teszünk a zöldebb jövő érdekében – ismertette Ovádi Péter országgyűlési képviselő.

Szeptembertől a Zöld Busz Programot a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. koordinálja Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár együttműködésével. A Zöld Busz Programban a 25 ezer főnél nagyobb lakosú települések vehetnek részt.

A zöld mobilitás stratégiai jelentőségű terület az Ügynökség működésében. A kevésbé környezetszennyező, zöldebb közlekedési eszközök minél szélesebb körű használata, a modernebb járműállomány és a fenntarthatóság egyaránt fontos a HUMDA számára. A Zöld Busz Program HUMDA-hoz kerülése ennek a folyamatnak egy rendkívül fontos állomása. Kiemelt szerepe van a városi demonstrációs projektekben gyűjtött üzemeltetési tapasztalatoknak. Ezek a buszos közlekedés károsanyag-kibocsátási értékeinek, fenntartási, üzemeltetési költségeinek csökkentésére, továbbá az utazási szolgáltatások minőségének javításával kapcsolatban adnak fontos információkat az üzemeltetési szakemberek részére – emelte ki Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója.

– Az MAN számára nagy jelentőségű a veszprémi együttműködés, a helyi közösségi közlekedés megújítása, innovatív fejlesztése. Kiemelkedő sikernek számít, hogy a város környezettudatos módon újítja meg tömegközlekedését. Idén év végéig 42 MAN Lion’s City 12C és 18C EfficientHybrid autóbusz, jövőre pedig további 5 tisztán elektromos autóbusz érkezik a megyeszékhelyre. Hosszú távon aktív, szakmai támogatásót nyújtunk Veszprémnek a járművekkel kapcsolatban, természetesen az elektromobilitás lesz fókuszban – jelentette ki Hoyos György, az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. buszüzletág-igazgatója.