E-rolleres baleseti szituációkat teszteltek

Közútjainkon kétféle jármű közlekedik: a rendszámosok és a rendszám nélküliek. Az utóbbiak nemcsak a kerékpárosok, hanem a robogósok is, amelyek nem kevés balesetet okoznak, ám a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete hosszú évek óta hasztalanul kezdeményezi, hogy a robogók is kapjanak rendszámot. Akkor ugyanis javulna a közlekedési morál és kevesebb lenne a baleset.

Na, ebbe a helyzetbe robbantak be az elektromos rollerek, amelyek magabiztosan -– sokszor a 30-40 kilométeres sebességtartományban – surrannak az úttesten, de nagyon gyakran nem vesznek tudomást a közlekedés egyéb résztvevőiről. Például az előzni szándékozó autósokról. Az irányváltási szándékukat nem jelzik, mert negyvennél nem könnyű elengedni azt a csutka kis kormányt, és még visszapillantó tükrük sincs. Egy ilyen rolleren állva pedig senki sem fordul hátra megnézni, mi van mögötte, mert azzal az azonnali hasra esést kockáztatná.

Az elhasalás azonban még a jobbik eset lenne.

A Német Közlekedésbiztonsági Tanács (Deutschen Verkehrssicherheitsrats, DVR) ütközési tesztek keretében vizsgálta meg, milyen sérülésekkel járhat, ha egy e-rolleres gépkocsi oldalának ütközik. A válasz röviden: súlyos, akár tragikus következményei lehetnek.

Az oldalütközés során elsősorban a fej és a térd sérül meg súlyosan, és a fejsérülés akár végzetes kimenetelű is lehet. Tehát a rolleresek mindenképpen hordjanak sisakot!

Németországban csak az elmúlt évben 2 155 személyi sérüléssel járó e-rolleres balesetet regisztráltak, de gyakran nem jelentik be a komolyabb sérüléssel vagy kárral nem járó baleseteket, ezért nem csoda, hogy fontosnak tartják az ilyen esetek számon tartását.

Ha bekövetkezett a baleset, a Német Közlekedésbiztonsági Tanács azt javasolja, hogy:

1. Azonnal hívják a rendőrséget, és rögzítsék az eseményeket!

2. Készítsenek több szögből minél több fotót a baleset helyszínéről, valamint a környezetről!

3. Dokumentálják sérüléseket és az anyagi károkat! 

4. Minél jobb a dokumentáció, annál nagyobb az esélye az esetleges kártérítési követelések sikeres érvényesítésére büntetőeljárásban és / vagy közigazgatási eljárásban.

5. Rögzítse a tanúk elérhetőségét (név, cím, telefonszám)!

dasblog.hu