A legjobb minősítést kapta a törésteszten a Toyota GR86

Mind a Toyota, mind testvérmodellje, a Subaru BRZ a legjobb eredményt érte el az amerikai Közlekedésbiztonsági Biztosító Intézet törés- és biztonsági tesztjén.

Az Insurance Institute for Highway Safety (Közlekedésbiztonsági Biztosító Intézet, IIHS) egy Egyesült Államokban működő, biztosítótársaságok által finanszírozott nonprofit szervezet, amelyet 1959-ben alapítottak, és központja a virginiai állambéli Arlingtonban található. Európai párjához, az NCAP-hoz hasonlóan az a szervezet célja, hogy csökkentse a közúti közlekedési balesetek számát, valamint az előforduló balesetekben a sérülések arányát és az anyagi kár mértékét. Ennek érdekében az új személyautók törés- és biztonsági tesztjét is ez a szervezet végzi az Egyesült Államokban, legutóbb a 2022-es modellévű Toyota GR86/Subaru BRZ ikerpár került sorra. Mind a két sportautó TOP SAFETY PICK+ díjat kapott az intézettől.

Ahhoz, hogy 2022-ben erre jogosultak legyenek, az autóknak jó minősítést kellett elérniük az IIHS hat különböző értékelésében, beleértve a vezetőoldali kis átfedésű első, az utasoldali kis átfedésű első, a közepes átfedésű első, és az oldalütközést szimuláló törésteszteket, valamint a tetőszilárdságot és a fejtámlákat vizsgáló teszteket. Emellett a TOP SAFETY PICK+ díjra érdemes autóknak rendelkeznie kell olyan első, fékezésre is képes ütközésmegelőzési rendszerrel is, amely fejlett vagy kiváló minősítést szerzett mind a jármű-jármű, mind a jármű-gyalogos vizsgálat során.

Az eggyel alacsonyabb szintű TOP SAFETY PICK díjhoz legalább egy jó vagy elfogadható minősítésű fényszórórendszernek elérhetőnek kell lennie extraként. A magasabb szintű TOP SAFETY PICK+ esetében a jó vagy elfogadható minősítést szerzett fényszóróknak már alapfelszereltségnek kell lenniük a legolcsóbb felszereltségi csomag esetén is. A Toyota alapáron adja a Bi-LED fényszóró-technológiát a GR86-hoz, az Executive felszereltségű modellt pedig a még fejlettebb, Kanyarba bevilágító Adaptív LED fényszóróval (AFS) szereli (szintén csak a csúcsfelszereltség részeként kapható meg a GR86-hoz a Hátsó keresztirányú forgalomra figyelmeztető rendszer, az RCTA).

A Toyota és a Subaru sportkupéi a legmagasabb TOP SAFETY PICK+ minősítés minden kritériumának megfeleltek. Mindkét fényszórórendszerük jó minősítést kapott a Közlekedésbiztonsági Biztosító Intézettől. A hatfokozatú automatikus sebességváltóval felszerelt járművek Adaptív radaros tempomattal (ACC), Jelzőtábla-felismeréssel (IACC), Automatikus távfénnyel (AHB) és Sávelhagyásra figyelmeztető rendszerrel (LDA) és automatikus fékezésre képes első Ütközést megelőző biztonsági rendszerrel (PCS) is rendelkeznek, utóbbi mind a jármű-jármű, mind a jármű-gyalogos értékelésben kiváló minősítést kapott.

A két sportautó közül Európában csak a Toyota GR86 kapható, a magyarországi alapára 14 230 000 forint.

Fotók: Iihs.org, Carscoops.com