Kihagyhatatlan! Casio GR-B100-1A3 teszt

Itt a karácsony előtti nagy hajrában mára is jutott egy óra.

Ezúttal a Casio GR-B100-1A3 modellé a főszerep.

Ilyenkor szokott köüvetkezni a sztori, hogy miként is jutottunk a tesztórához.
Most azonban nem untatjuk ezzel a kedves olvasót, mert “csak” annyi történt, hogy a Casio G-Shock GBA 800-2A órához hasonlóan ez az időmérő is az One on One kommunikációnál tett látogatásunkkor került a táskába, majd nem sokkal később a csuklóra.

Most jöjjön inkább itt, a cikk elején egy videó!

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=759XshzllZ8

Majd néhány kép….

Hogy a fontosabb paraméterek (Amelyeketek részletezünk is) után…

Paraméterek:

* Tok formája: Kerek tok
* Tok színe: Fekete
* Tok anyaga: Műanyag tokozás acél rámával.
Az óra tokja könnyű, de tartós műanyagból készül. Egyes részei acél borítással védettek.
– Nemesacél: A 316L nemesacél (Stainless steel) nagyon ellenálló anyag, melyet gyakorlatilag nem lehet tönkretenni. Kemény (nem hajlik és nem is törik), megtartja színét (nem reagál a testnedvekkel, és ezért semmilyen fémdarabka nem szívódik fel a bőrbe és a testbe), és korrózió elleni bevonattal rendelkezik (ellenáll az oxidációnak és a korróziónak. Ezen felül ellenáll az édes és a sós víznek is.).
– Műanyag: Többnyire kaucsukból, gyantából vagy szilikonból. Ezt a típusú anyagot magas rugalmasság jellemzi, antiallergikus, vízálló, és nem szívja magába az izzadságot.
* Fokozottan ütés- és rezgésálló tokozás:  Az óra tokozása fokozottan ellenáll az ütésnek és a rázásnak áll a kívülről érkező erősebb környezeti behatásoknak (ütődés, stb.)
– Rezgésálló Az óra tokjába egy alphaGEL nevezetű szilikonpárna van beépítve, amely kimagaslóan nagy ütés- és rezgésállóságot biztosít az órának.
* Kristályüveg: A kristályüveg kevésbé karcolódik
Az ásványüveg/kristályüveg jelenleg az órás üvegek legelterjedtebb típusa. Nagyon kemény, és magas a szilícium tartalma, aminek köszönhetően kaparás és kopás elleni magas ellenállósság jellemzi. Ez viszont nem jelenti azt, hogy abszolút megkaristolhatatlan!
* Szíj színe: Fekete
* Szíj anyaga: Az óraszíj tartós, vízálló műanyagból készül. 
Műanyag: Leggyakrabban kaucsukból, gyantából vagy szilikonból. Ezt a típusú óraszíjat magas rugalmasság jellemzi, antiallergikus, vízálló, és nem szívja magába az izzadságot. Nem hűt, és nagyon jól alkalmazkodik a csukló formájához. 
* Szerkezet: Napelemes
* Számlap színe: Fekete
* Kijelző: Ana-digi
* Méretek: 53.8mm x 62.5mm x 17.3mm ( MxSZxV )
* Súly:  87 gramm
* Stopper: Van
* Modell: G-Shock GRAVITYMASTER
* Solar funkció: Az óra beépített napelem segítségével működik, egyéb elem nem szükséges hozzá. Az óra számlapja alá épített fényérzékelő segítségével a fényenergiát elektromos energiává alakítja , mely az akkumulátorban tárolódik és meghajtja az órát. Egy teljes feltöltés után akár 6 hónapig is működőképes.
* Teljesen automatikus LED dióda: Az óra elülső oldalának megvilágítása diódával (LED) van biztosítva. Az auto funkció a dióda automatikus kapcsolását biztosítja az óra archoz való fordítása után. Az órában szenzor található, mely 45 fokos dőlésnél aktiválódik, és kapcsolja a diódát. Ezen felül az óra fényszenzorral is fel van szerelve, mely csak félhomály, illetve sötét esetén kapcsolja be a diódát. A funkciót be- vagy kikapcsolhatja. Az automatikus szenzor kikapcsolása után a megvilágítást a gomb egyszerű megnyomásával indítja el.
* Kijelző “akadálymenesítés”: Gombnyomásra optimális helyzetbe állnak a mutatók, így szabad rálátást kap a digitális kijelző.
* Bluetooth kapcsolat: Az óra képes Bluetooth kapcsolatot létesíteni okostelefonkkal ( IOS vagy Android rendszerű, ver 4.0 SMART Bluetooth képes modellekkel ). A pontos időt automatikusan a GSM rendszer pontos idejéhez szinkronizálja. Az óra beállításait a telefon keresztül is végrehajthatja
* Világidő: Az óra kijelzi a világ nagyobb városainak, speciális területeinek pontos idejét. Városkód alapján az óra automatikusan meghatározza az ottani zónaidőt.
* 1/1000 stopper 1 részidővel: A mérési egység 1/1000 másodperc, a maximális mérési idő 1 óra
* Visszaszámláló riasztás:  Visszaszámlálás 1/10 mp-es egységekben maximum 24 óra visszaszámlálandó időtartam. A nulla elérésekor az óra hanggal jelez.
* 5 egymástól független napi ébresztés ismétlésse: Az órán több, egymástól független ébresztési időpontot állíthat be. Az ébresztési időpontok elérésekor az óra jelez.
A riasztásokat a következőképpen lehet beállítani:
1. beállítás mindennapi általánosriasztónak – minden nap ismétlődik a megadott időben 
2. beállítás az év egy bizonyos napjára – például születésnap, névnap
3. mint havi riasztás – beállítás a hónap egy bizonyos napjára. A riasztó például minden hónap 10. napján fog megszólalni. 
4. egy bizonyos hónap minden napjára – a riasztó például januárban fog minden nap megszólalni.
* Óránkénti időjelzés: Van
* Teljesen automatikus naptár: Az óra a napot automatikusan a hónapoknak, éveknek esetlegesen a szökőéveknek is megfelelően lépteti.
* Nap neve jelzése: A kijelzőn megjelenik a nap nevének a rövidítése a választható 5 nyelv egyikén.
* 12/24 órás formátum: Van
* Energiatakarékos funkció: Van
* Akkumulátor szint kijelző: Az óra megjeleníti a működését biztosító akkumulátor töltöttségi szintjét.
* 20 BAR nyomásig vízálló: A 200M/20ATM-ig vízálló jelöléssel ellátott órák úszásra, snorkelingre, de légzőkészülékkel való búvárkodásra is alkalmasak.
Az 200M/20ATM a vízállósság fokát jelöli, mely az ISO 6425 szabvány által van egységesítve. Az ISO tesztek magukba foglalják a hőmérséklet, mélység, nyomás (víz, levegő) váltogatását különbözően hosszú időszakokra az óra nyugalmi állapotában, és az óra operatív részével való manipulációnál. A búvár modelleknél utólagosan az óra sós víz elleni ellenálló képességének, és a túlnyomás kiegyenlítési képességének (dekompresszió szimuláció) vizsgálata van elvégezve a víz nyomásának. Úszni, fürdeni nyugodtan lehet az órában, sőt vizisportokhoz is használható.
Megfelel az ISO2281 szabványban leírtaknak.
* Telefon kereső: Elveszítette telefonját ? Egy egyszerű gombnyomással az órán megszólaltatja a telefon ébresztőjét,  és így egyszerűen meg tudja találni.
* Pontosság: Az óra megengedett eltérése normál hőmérsékleten kevesebb mint +/- 15 másodperc havonta.

…Egy újabb kisfilm mutassa be az időmérőt.

A folytatásban pedig jöhet a fontosabb funkciók kiválasztását bemutató ábra.

Nos, ennyi tudással nem egyszerű elbánni, azonban megpróbálkoztam vele az elmúlt napokban.

Számomra az ami elsőként megtetszett a GR-B100-1A3 modellben, az a jól látható digitális kijelző, illetve a vakító fehér fényben pompázó mutatók – amelyek nem mellesleg a sötétben “fluoreszkálnak”, így akkor sem vagyunk elveszve, ha éppen akadályozva lenne a jobb kezünk és nem tudnánk világítást kapcsolni.

Nekem bejön, hogy a riasztásokat a mobilon (a Bluetooth kapcsolat segítségével) is tudjuk menedzselni.

De legalább ennyire hasznos számomra a telefonkereső funkció is – miután gyakran elfelejtem, hova is tettem le a mobilt a szerkesztőségben, vagy épp a tesztautóban.

És ne felejtsem el megemlíteni, hogy a “kijelző akadálymentesítés” is nagy kedvencemmé vált.

Továbbá azt sem hagyhatom ki, hogy az energiatakarakés funkció miatt “kikapcsoló” digitális kijelző több alkalommal is megtréfálhatja az óra használóját.
Ez a mód, már megszivatott néhány korábban tesztelt modellnél is, de képes vagyok folyamatosan megijedni/rácsodálkozni! 😀 😀 😀
Na, jó!
Ennyi erről most elég, mert egyre rövidebb az idő, amíg még elszaladhattok a boltba.

Vágezetül csupán annyit, hogy nálam a bakancslistán a Casio G-Shock GR-B100-1A3 modell.

Mert, kihagyhatatlan!

KÖVESS BENNÜNKET AZ ALÁBBI FELÜLETEKEN IS!
* https://www.facebook.com/tesztalelkemindennek/
* https://www.instagram.com/tesztalelkemindennek/
* https://www.youtube.com/channel/UCFlabr40_Sb_slCgYRPWltQ

http://tesztalelkemindennek.hu/2018/12/23/majdnem-porsche-teszt/