Zalaegerszegen folytatódik az elektromos csuklós autóbusz tesztelése

    Sopron után ezen a héten Zalaegerszegen tesztelnek a HUMDA Zrt. Zöld Busz Mintaprojektjének keretében egy új, elektromos meghajtású csuklós autóbuszt, majd Székesfehérváron és Szolnokon folytatódik a program – tájékoztatta a szervezet szerdán az MTI-t.

    A közlemény szerint Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. koordinálásában működő Zöld Busz Mintaprojektben részt vevő városok önkormányzatai 4,5 millió forintos támogatásban részesültek, amelynek köszönhetően a négy helyszínen csaknem 300 ezer lakosnak nyílik lehetősége az elektromos csuklós busz ingyenes kipróbálására.


    Az államtitkár hozzáfűzte: novemberben Székesfehérvár, majd Szolnok ad otthont az elektromos autóbusz tesztelésének. A tesztüzemben résztvevő járművet a BYD Europe B.V. és a BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. konzorciuma biztosítja, új fejezetet nyitva a magyar kormány által indított, zöld busz programot megalapozó mintaprojekt megvalósításában.


    Zalaegerszegen BYD gyártmányú K11U típusú csuklós autóbusz közlekedik a kéthetes tesztidőszakban. A buszon ingyenesen utazhatnak az érdeklődők – emelte ki az ITM államtitkára.


    Jelezte azt is, hogy a mintaprojektben részt vevő csuklós autóbuszok tesztelésével szélesebb körű üzemeltetési tapasztalatokat lehet szerezni, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy a következő buszbeszerzési pályázaton már elektromos csuklós autóbuszokra is lehessen támogatást igényelni.


    Vigh László, Zalaegerszeg és térségének országgyűlési képviselője (Fidesz) azt emelte ki, hogy a következő évtizedben minden második autóbusz környezetbarát lesz Magyarországon. Ez hozzájárul a kormány azon célkitűzéséhez, hogy az ország 2050-re teljesen klímasemlegessé váljon.


    Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta: a város célul tűzte ki, hogy 2030-ra energiahatékony, élhetőbb, fenntartható, zöld megyeszékhellyé váljon. Számos intézkedési tervvel készülnek, így például napelemparkok, kerékpárutak épülnek, elektromos töltőket telepítenek, intézményeik energetikai felújítására, illetve zöldfelületeink növelésére is odafigyelnek.


    A céljaikat segíti a Zöld Busz Mintaprogram is, amelynek részeként most egy elektromos csuklós busz tesztelésére van lehetőség, de 2022-től 11 új, elektromos busz áll majd a helyi közösségi közlekedés szolgálatába – tette hozzá a polgármester.


    Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a zöld mobilitás stratégiai jelentőségű terület a HUMDA működésében. A kevésbé környezetszennyező, zöldebb közlekedési eszközök minél szélesebb körű használata, a modernebb járműállomány és a fenntarthatóság növelése a küldetésük része.


    A Zöld Busz Mintaprogram keretében megvalósuló, ehhez hasonló városi demonstrációs projektek lehetőséget adnak arra, hogy a lakosság találkozhasson a kormány zöld szemléletével Az üzemeltetési tapasztalatok és lakossági visszajelzések jóvoltából pedig számos jövőbeni döntést alapozhatnak meg – közölte Weingartner Balázs.