Transz-zsírsavak, bevonatarány és tartósítószer – Avagy mit miért teszteltek a „túrórudakban”?

Manapság kevés olyan embert találunk, aki ne szeretné ezt a hűtött finomságot. Ezért aztán laboratóriumi szakembereink segítségével számos vizsgálatot végeztünk a tesztben szereplő termékeken, hogy meggyőződjünk arról, megfelelnek-e az élelmiszerbiztonsági és -minőségi feltételeknek. Nézzük, mit miért vizsgáltunk!

Transz-zsírsavak

A transz-zsírsavak mesterséges módon, a növényi olajok részleges hidrogénezésekor keletkeznek. Ilyen alapanyagok lehetnek a kakaós bevonómasszából készült édességekben is, de használatuk széles körben elterjedt az élelmiszeriparban. Mivel számos kutatás bizonyítja, hogy túlzott fogyasztásuk egészségügyi problémákat okoz, ezért először hazai rendeletben és uniós rendeletben is rögzítették azt a határértéket, amelyet figyelembe kell venni az élelmiszerek előállításakor.

Bevonatarány

Sok esetben azt érezhetjük, hogy kedvenc desszertünk több bevonatból és kevesebb túróból áll. A gyártók a túródesszertek összetevői listáján százalékosan szerepeltetik a bevonómassza mennyiségét. Szakembereink természetesen ezt is ellenőrizték.

Tartósítószer

A tartósítószer olyan élelmiszer-adalékanyag, amely az élelmiszerek eltarthatóságát a mikrobiológiai romlás gátlásával hosszabbítja meg, emellett megőrzi az élvezeti értékét is. A túródesszerteket kálium-szorbáttal tartósítják, figyelve, hogy  a mennyisége ne haladja meg a megengedett felső határt, amit az adalékanyagokról szóló rendelet szabályoz.

Laktóztartalom

A tesztünkben résztvevő termékek között szerepelnek laktózmentesek is, ezért ezeknél a termékeknél a „mentességre” utaló állítás valódiságát szintén ellenőrizték szakembereink.

Forrás: Nébih, AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1333/2008/EK RENDELETE71/2013. (XI.20.) EMMI rendeletA BIZOTTSÁG 2019/649 RENDELETE

READ  Minőségi és jelölési problémák egyaránt akadtak a Szupermenta kenhető sajtkészítmény tesztjén