Törőcsik Franciska, Harcsa Veronika és Szász Emese is szerepel az M5-ön látható tesztekben

Idén tavasszal öt nagyszabású tudományos verseny döntőjét szervezte meg a DUE Médiahálózat. A magyar film, az Olimpia, a bűnmegelőzés, a pénzügy és a KRESZ témában zajlott Nagy Diák Teszteket több mint 130 ezren töltötték ki, és minden kategóriában egy-egy nagyszabású kvízműsorral zárultak a versenyek. Az öt döntőt öt héten át július 5-től műsorára tűzi az M5 kulturális csatorna.

A DUE Médiahálózat több éve szervez edukatív teszteket a legkülönbözőbb témákban, jellemzően a 14-20 éves korosztályt célozva. Eddig több mint 600 ezren vettek részt a játékokban, ezek során a fiatalok számot adhattak a tudásukról és készségeikről többek közt pénzügyi, agrár, filmes és bűnmegelőzési kérdésekben, de felmérték az ismereteiket a KRESZ-ről, a rendszerváltás eseményeiről, sőt három alkalommal az intelligencia szintjüket is megmérhették. Az eredmények sokat segítettek abban, hogy a Médiahálózat átfogó képet kapjon a Z generációról. 

E korosztály legutóbb, azaz 2024 tavaszán öt témában adhatott számot tudásáról. A Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak versenyt azzal a céllal indították, hogy a fiataloknak szórakoztatva adjanak képet és tudást a magyar filmekről, sorozatokról, alkotókról. A Magyar Olimpiai Csapat Nagy Diák Tesztje célja volt, hogy felhívja a figyelmet a Magyar Olimpiai Csapat 2024-es olimpiai részvételére, népszerűsítse az olimpiai eszmét és a sport szeretetét a fiatalok körében, bemutassa olimpikon büszkeségeinket. A Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt az iskolán belüli erőszak megakadályozását tűzték ki célul. A Nagy Diák Pénzügyes Teszt annak érdekében zajlott, hogy felhívja a figyelmet a veszélyekre, emellett segítsen tudatos pénzügyi döntéseket hozni. A Nagy Diák KRESZ-teszt a biztonságos közlekedést népszerűsítette. Majd’ mindegyik játékban ismert művészek, sportolók is szerepet kaptak. Bűnmegelőzési témában Harcsa Veronika énekesnő és Szinetár Dóra színművész, olimpiai témában Lékai Máté válogatott kézilabdázó és Szász Emese olimpiai bajnok párbajtőröző, illetve filmes témában Törőcsik Franciska és Nagy Katica színésznők is tettek fel kérdéseket a versenyzőknek. 

Az öt verseny döntőjét Budapesten, az UP Rendezvénytérben, egy-egy nagyszabású kvízműsor keretein belül rendezték meg. Az izgalmas vetélkedőket népes közönség előtt nagy stábbal rögzítették, és a végeredményt most televízióban is mindenki láthatja. Az M5 kulturális csatorna ugyanis július 5-től minden pénteken 19 órától műsorára tűz egy-egy döntőt eszerint:

  • Július 5., péntek 19 óra –  Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak
  • Július 12. péntek 19 óra –  Nagy Diák Pénzügyes Teszt
  • Július 19. péntek 19 óra –  Nagy Diák KRESZ-teszt
  • Július 26. péntek 19 óra – Magyar Olimpiai Csapat Nagy Diák Tesztje
  • Augusztus 2. péntek 19 óra –  Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt

Tudtad?

A DUE Médiaházózat Nagy Diák KRESZ-tesztje a biztonsági öv használatára is felhívja a figyelmet