Stig tesztelte, hogy a tuningolt régi Supra vagy a szériaállapotú új a gyorsabb (Videóval)

Annyit elárulhatunk, hogy komoly meglepetés született.

A Top Gear Youtube-csatornáján tűnt fel nemrég egy videó, amelyben egy 1993-as, A80-as Supra Turbót hasonlítottak össze egy új, háromliteres motorral szerelt GR Suprával. Közel 30 éve, amikor a negyedik generációs Supra megjelent, az autós magazinok Porschékkal, Ferrarikkal, Aston Martinokkal emlegették egy lapon, ugyanis a Turbo változat 330 lóerős teljesítménye tényleg a szupersportautók közé sorolta. Főleg az igen megbízható és a tuningot is jól viselő sorhatos motorja, a 2JZ (és természetesen a 2001-ben forgatott Halálos iramban c. mozifilm) miatt vált belőle legenda, hatalmas űrt hagyott maga után, amikor a Toyota 2002-ben befejezte a gyártását.

Nem kevesebb mint 17 évet kellett várni az utódra, amelyet a költségek elosztás, és a sorhatos motor iránti igény miatt a BMW-vel közösen fejlesztett ki a Toyota. A GR Supra a BMW Z4 motorját, automatikus váltóját és padlólemezét kapta meg, és egy helyen is készülnek, az ausztriai Grazban, a Magna Steyr üzemében. Viszont a Toyota új ruhát álmodott a német technikára, valamint a saját ízlésére hangolta a kormányzást, a futóművet és a menetstabilizáló elektronikát, nem mellesleg pedig a vászontető acéltetőre cserélésével súlyt csökkentett és jelentősen növelte a karosszéria torziós merevségét is (olyannyira, hogy a GR Supra ebben még a szénszál-karosszériás Lexus LFA-n is túltesz).

A Top Gear új videó rovata, a Stig’s Garage olyan autókat mutat be, amelyek nem férnek be a BBC-n futó tv-show-ba, de a szerkesztők mégis úgy vélik, hogy érdekesek lehetnek a nézők számára. Minden részben két autó szerepel, és minden epizód felépítése azonos: először az Angliában igen ismert és népszerű, autókkal és divattal is foglalkozó vlogger influenszer, Becky Evans vezeti a kocsikat a Top Gear híres, 2,82 km-es tesztpályáján (amelyet a dunsfoldi katonai repülőtéren alakítottak ki 20 évvel ezelőtt), és osztja meg a benyomásait róluk, aztán pedig Stig, a magazin soha meg nem szólaló, fehér ruhás tesztpilótája fut mért kört mindkettővel, hogy kiderüljön, melyik a gyorsabb.

Általában új, egymás konkurenseinek számító autókat vetnek össze, vagy egy adott típusnak a mai és egy régebbi generációját. Ezúttal az utóbbira került sor, ugyanis egy 1993-as Suprát (A80) hasonlítottak össze egy legújabb, 2022-es GR Suprával (J29). Mindkettőt soros, hathengeres turbómotor hajtotta automatikus váltón keresztül a hátsó tengelyen, de ezzel nagyjából a végére is értünk a hasonlóságoknak. Míg ugyanis az A80-asban egy erősen tuningolt, ikerturbós, 527 lóerős, 639 Nm nyomatékú 2JZ motor dolgozott négyfokozatú automatikus váltóhoz kapcsolva, addig a modern GR Suprát a BMW tuningmentes, 340 lóerős, 500 Nm nyomatékú egyturbós motorja (B58) hajtotta a világ talán legjobb hidrodinamikus automatikus váltóján, a nyolcfokozatú ZF egységen keresztül.

Elöljáróban azt gondolhatnánk, hogy a 187 lóerős teljesítménykülönbség bőven kiegyenlíti a régebbi váltó, futómű és egyéb rendszerek, valamint a tömegkülönbség okozta hátrányt (az A80-as Supra 1585 kg-ot nyom, 90-nel többet, mint a GR Supra), sőt, még előnyt is jelenthet a régebbi modellnek. Azonban az eredmények mást mutattak, a jelentős motorerő-különbség ellenére az A80-as Supra csak 1:33,3 perces köridőt futott, amivel 10,1 másodperccel kikapott az utódától úgy, hogy mindkettőt azonos körülmények között vezette Stig, az automata váltót nem manuálisan, hanem D állásban használva. Jól hallható a videón, hogy a régi Supra négyfokozatú automatája nincs a helyzet magaslatán, a hosszú áttételek és a lassú váltások hamar megpecsételték a verseny sorsát, de a kanyarokban is bizonytalanabbul mozgott a sárga autó, részben annak köszönhetően, hogy az önzáró differenciálműve már nem működött megfelelően, a kigyorsításoknál nem volt képes nyomatékot juttatni az ívbelső hátsó kerékre.

A Youtube-on valóságos kommentháborút generált a videó, sokak szerint egy tuningmentes, de hibátlan műszaki állapotú A80-as Supra jobb időre lett volna képes, mint ez a sárga kocsi, és sokan abban is kételkedtek, hogy valóban 527 lóerős volt-e az orrában lévő 2JZ motor. Egy szakértő, aki a 90-es években gyorsulási versenyekre készített fel A80-as Suprákat, azt írta, hogy a videóban szereplő régi Supra automatikus váltója egyáltalán nem volt felkészítve a nagyobb teljesítményre, és a motor programozása is kívánnivalókat hagyott maga után, mert a váltások közben túl hosszú időre szakadt meg a nyomatékfolyam (hogy kíméljék a váltót), ami értékes másodpercekbe került. Állítása szerint egy megfelelően átalakított A340-es négyfokozatú automata villámgyors váltásokra képes és akár 1000 lóerőt is képes kezelni; egy ilyen, alaposan feltuningolt motorral az A80-as Supra akár 8 másodpercen belül is képes megfutni a klasszikus negyed mérföldes távot, ami több mint 4 másodperccel jobb, mint a szériaállapotú GR Supra ideje.

Fotók: Carscoops, YouTube