Ingyenes tesztüzemmel indulnak az új buszjáratok Hódmezővásárhelyen

    Két hétig mindenki számára ingyenes tesztüzemmel indulnak hétfőtől az új buszjáratok Hódmezővásárhelyen – tájékoztatta az önkormányzat szombaton az MTI-t.

    A közlemény szerint az önkormányzat a személyszállítási törvény előírásai szerint kiírt pályázatát 2018-ban a DAKK Zrt. – a Volánbusz Zrt. jogelődje – nyerte meg. A szerződést nem írták alá, a szolgáltató három módosítást kért, melyek közül az önkormányzat kettőt elfogadott. A harmadik módosítási kérelmet követő találkozón elhangzott, hogy az írásba nem foglalt közszolgáltatási szerződést közös megegyezéssel meg kell szüntetni. Így a közszolgáltatás folytonossága veszélybe került.


    A közpénzek hatékony felhasználása és a gazdasági észszerűség elvének érvényesítése érdekében az önkormányzat hat cégtől – köztük a Volánbusztól – kért ajánlatot a szolgáltatás ellátására. A Volánbusz jelezte, nem kíván ajánlatot tenni. A két pályázó cég közül a Jovány Busz Kft. tette a kedvezőbb ajánlatot.


    Az új menetrendek kialakítását széles körű egyeztetés előzte meg. A megújult tömegközlekedésben alacsony padlós, óránként induló járatok közlekednek, optimalizált útvonalakon, óránként kétszeri átszállási lehetőséggel a tram train legfőbb megállójánál.


    A városkártyát kiváltó helyi lakosok, valamint a nyugdíjasok ingyenesen használhatják a járatokat. A városkártya éves kétezer forintos díjával így egy hódmezővásárhelyi dolgozó évente 54 ezer forintot takaríthat meg.


    A város vezetésének döntése alapján – bevezetési kedvezményként – az első két hétben jegy- és bérletvásárlási kötelezettség nélkül mindenki számára ingyenesen vehetők igénybe az új helyi buszjáratok – áll a közleményben.


    A Volánbusz korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a hatályos közszolgáltatási szerződésének megfelelően március 1-jétől is változatlan menetrend szerint indítja helyi autóbuszjáratait Hódmezővásárhelyen, mert a vállalat nem kapott a megállapodás felmondásáról szóló hivatalos értesítést az önkormányzattól.