Idén is a mezőny első felében teljesített az európai banki stresszteszt magyar résztvevője

    Az eredmények alapján nincs szükség felügyeleti beavatkozásra az Európai Bankhatóság pénteken publikált stressztesztjében résztvevő egyetlen hazai tulajdonú hitelintézet, az OTP Csoport esetében – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken az MTI-vel.

    A jegybank felidézte, hogy az Európai Bankhatóság (EBA) pénteken tette közzé a 2021-es stresszteszt eredményeket; felmérés a résztvevő európai bankok sokkellenálló képességét hivatott vizsgálni hároméves időhorizonton, egy hipotetikus kedvezőtlen makrogazdasági forgatókönyvet feltételezve, az EBA által megadott egységes módszertan alkalmazásával.


    A stresszteszt összesen 50 európai bankot érintett, amelyek együttesen az EU bankszektorának mintegy 70 százalékát fedik le. Ebből 38 az Európai Központi Bank részvételével működő egységes bankfelügyeleti mechanizmus (SSM) alá tartozó országokban, további 12 pedig Dániában, Lengyelországban, Magyarországon, Norvégiában és Svédországban rendelkezik székhellyel.


    Az idei felmérésben a magyar tulajdonú hitelintézetek közül egyedül az OTP Csoport vett részt. Ennek oka, hogy az OTP Csoport mérlegfőösszege haladta meg az EBA által meghatározott 30 milliárd eurós küszöböt, ami az idei stressztesztben való részvétel feltétele volt. Az OTP Csoport a leányvállalatain keresztül a közép-kelet-európai régió tizenegy országában van jelen.


    A stresszteszt legfontosabb tényezőjének számító tőkepozíció alapján az OTP Csoport eredménye a három évvel ezelőttihez képest kissé romlott, azonban még ekkor is bőven a jelenleg érvényben levő SREP tőkekövetelmény felett maradna a stresszteszt időhorizontján – jelezte az MNB.


    Az OTP Csoport elsődleges alaptőke-mutatója (CET1) a tavalyi 14,24 százalékos szintről 11,20 százalékra – átmeneti rendelkezésekkel 15,43 százalékról 11,28 százalékra – változna a hároméves sokkpálya végén. A CET1 ráta esetén az alap- és a stresszpálya között megfigyelhető eltérés a hároméves időhorizont végén 5 százalékpont körül alakult, ami igazolja a stresszteszt szigorúságát – fejtette ki a jegybank.


    A közzétett stresszteszt-adatok minőségbiztosítása a nemzeti felügyeleti hatóságok, azaz Magyarországon a Magyar Nemzeti Bank (MNB) feladata volt.