Forradalmi teszt segít az Alzheimer-kór korai felismerésében


A Közép-Kelet Európában elsőként Magyarországon elérhető, véralapú teszt akár 15 évvel korábban jelezheti a betegség kialakulásának kockázatát.Az Alzheimer-kór a világ egyik gyakori demenciát okozó agyi elváltozása, ami évről évre egyre több embert érint. A betegség korai felismerése kulcsfontosságú tünetek késleltetésében és a páciensek életminőségének javításában. Az új, Dél-Koreában kifejlesztett, és a régióban kizárólag hazánkban elérhető AlzOn+ vizsgálat segítségével a betegség már kimutatható tünetek megjelenése előtt 10-15 éves előre jelez. módszer a nagyságrendekkel kényelmesebb, és kevésbé fájdalmas, mint a korábbi diagnosztikai eljárások.Az Alzheimer-kór szív idegrendszeri és egyben a hetedik betegség leggyakoribb halálok a világon, ami az érintetteknél memóriazavarokat, kognitív hanyatlást és viselkedési változásokat okoz. Jelenleg mintegy 55 millió ember szenved demenciában, és az előrejelzések szerint ez a szám 2050-re megduplázódhat. Magyarországon az Alzheimer-kór esetszik 200 ezer embert érint, de az újak száma folyamatosan növekszik. A pontos oka nem ismert, de genetikai környezeti és életmódbeli betegség, amely szerepet játszik a kialakulásában.

“Az Alzheimer-kór korai felismerése kulcsfontosságú, mivel a jelenlegi orvosi gyakorlatban nincs hatékony gyógymód erre a betegségre. Az egyetlen valódi megoldás biztosításának megszüntetésére vagy a megelőzésre, amely az időben történt diagnózis felállításával és az életmód megváltoztatásával . Ismert tény, hogy tünetmentes és korai stádiumban életmódváltással, a teljes alapbetegségek megfelelő kezelésével és a szedett-vedett tünetekkel, valamint a súlyos tünetekkel, amelyek jelentős előnyt jelentenek az érintettek számára, mert időben értesülhetnek a kockázatról, és elegendő maradjunk az életmódváltásra, amivel megelőzhetik a tüneteket. kialakítást” – ava be Szabó Erna, laborvezető helyettes, a ProLabor Kft. szakmai vezetője.

Kiknek ajánlott venni a szűrővizsgálaton?Az AlzOn+ vizsgálat elsősorban a 40 év feletti korosztály számára javasolt, különösen, ha a betegség előfordult már a családban. Ajánlott továbbá a diabéteszben, inzulinrezisztenciában, pajzsmirigyekben és más anyagcsere-betegségben érintettek is, mert ezek a betegségek jelentős szerepet játszhatnak az Alzheimer-kór kialakulásában.„A teszt alacsony, közepes és magas kockázati kategóriába sorolja az eredményeket. Az alacsony kockázatú betegeknél elegendő 2-3 évente ismételni a vizsgálatot, vagy a tünetek jelentkezésekor azonnal. A közepes kockázatú betegeknek fontos az egészségtudatos életmódváltás, a háttérbetegségek kivizsgálása és kezelése, majd egy év múlva egy újabb szűrővizsgálat. A magas kockázatú betegeknél neurológiai szakorvosi kivizsgálás szükséges a diagnózis teljes körű felállításához. A teszt lényege a megelőzés, ezért 40 év felett szinte mindenki számára javasolt, nem szabad megvárni a tünetek megjelenését”
 – magyarázza Szabó Erna.

A genetikai hajlam még nem jelenti az Alzheimer-kór kialakulását, a β-amyloid fehérje kóros jelenléte azonban figyelmeztető jel lehetChris Hemsworth-ről néhány hónapja derült ki, hogy hordozza az Alzheimer-kór kialakulását APOE4 gén két példányát a szervezetében, ami miatt nyolcszor-tízszer nagyobb eséllyel alakulhat ki nála az Alzheimer-kór. Az ausztrál színész esetében egy genetikai tesztet végeztek, ami kizárólag az örökletes hajlamot mutatja ki. Szakmai berkekben azonban egyre kevesebb szakember ajánlja a genotipizálást, mert az eredmény félrevezető vagy nem pontos. A genetikai eltérés kimutatása ugyanis nem biztosíték arra, hogy a betegség a korhaladtával valóban kialakul, hiszen a genetikai mutációk akár egy életen át nyugvó állapotban maradhatnak. Az új vérvizsgálat előnye, hogy, pontos, minimális kényelmetlenséggel jár, és széles körben elérhető, így sokkal több ember számára nyújt segítséget.

“Korábban az Alzheimer-kór diagnosztizálása invazív és költséges eljárásokkal történt. Az egyik lehetőség az ún. gerincvízvétel, amely fájdalmas, illetve veszélyes lehet, és nem minden esetben reprodukálható. Egy másik lehetőség a képalkotó eljárások alkalmazása, mint az MRI, ami azonban csak a betegség késői stádiumában képes kimutatni az agyi károsodásokat.„Minden ember szervezetében jelen van a β-amyloid fehérje, ami akkor jelent problémát, ha kórosanik a szerkezete, ami a neuronok (idegsejtek) károsodásához és pusztulásához vezet az agyban, kiváltva az idegrendszeri, viselkedési és kognitív hanyatlást. A teszt az ún. oligomerizált β-amiloid fehérje”-nek megfelelően megállapítható, ami genetikailag érintetteknek nagyon jó eszköz arra, hogy tisztában legyenek, ha a közepes vagy magas kockázati csoportba tartozik, hogy minél tovább tünetmentesek maradhassanak
 – kiváló a szakértő.

Kutatással alátámasztott eredményekA ProLabor közel 30 éves laboratóriumi diagnosztikai múltjával biztosítja a szakmailag elvárt minőségű eredmények kiadását. Annak érdekében, hogy meggyőződhessen a teszt hatékonyságáról, a vizsgálat bevezetése előtt neurológus szakorvosokkal szorosan együttműködve végeztek előzetes vizsgálatokat a páciensekkel, akiknél ismerték, hogy magas az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata. A laborban a vizsgálatok elvégzése mellett kérdőíveket ki a betegekkel, amelyekben részletesen felmérték az életmódjukat, a szedett gyógyszereket, a tüneteket, a kognitív hanyatlásra utaló jeleket és azt, hogy az érintettek hogyan boldogulnak a mindennapi teendőkkel. Az eredmények összhangban álltak a mérési adatokkal, ami megerősítette a teszt pontosságát.

“A gyártóval és a fejlesztőcsapattal is szoros ápolunk, több megbeszélünk is volt már, és folyamatosan beszámolunk nekik a tapasztalatainkról. Ők is készítik tanulmányokat több ezer fő bevonásával, és ezekről folyamatosan tájékoztatnak minket is. Hamar Magyarországra érkeznek, hogy közösen végezzünk méréseket” – tette hozzá Szabó Erna.

A kutatók dolgoztak egy olyan eljárás fejlesztésén, amely nagy hatékonysággal képes kockázatot becsülni az Alzheimer-kór megjelenésére. Erre kínál megoldást kínáló fejlesztés a PeopleBio kiett vizsgálati módszer a ProLaboroknak, Budapest mellett két helyen Debrecenben, valamint Hajdúszoboszlón, Karcagon, Kisújszálláson és Tiszafüreden is elérhető. A vizsgálat egy jól ismert, régóta alkalmazott módszeren alapul, de kivitelezése és az eredmények értelmezése nagy szaktudást, tapasztalatot és precízitást igényel.

“Pontosan látjuk az AlzOn+ teszt lehetőségeit és korlátait, ennek átfogó információval rendelkezünk, amellyel segíthetjük a pácienseinket. A lelet értelmezéséhez pontos leírást és telefonos konzultációs lehetőségeket biztosítunk. Laboratóriumunkkal együttműködő neurológus szakorvosok segítséget nyújtanak a betegeknek a megfelelő terápiás kezelés és életmódváltás felállításában”– zárta gondolatait a ProLabor Kft. laborvezető helyettese és szakmai vezetője.

Tudtad?