Élesben tesztelik az okoshálózati rendszer első ütemét Békéscsabán

     Kiépült az okoshálózati rendszer első üteme Békéscsabán. Ez Magyarország első olyan energetikai fejlesztése, amely műszakilag és kereskedelmileg is élesben működik – tájékoztatta a rendszert kivitelező Infoware Zrt. pénteken az MTI-t.

    Kertész Sándor vezérigazgatója elmondta, az úgynevezett Smart Grid, azaz okoshálózati irányító és vezérlő rendszer napelempark segítségével áramot termel, amelyet Békéscsabán egyelőre egy mikrokörnyezet, a városi sportcsarnok és vívócsarnok, valamint a rendszeren lévő közvilágítás használ fel.


    A fejlesztés során három, összesen 3240 panelből álló napelemparkot alakítottak ki 1,4 megawatt összteljesítménnyel. A rendszerre három hete kötötték rá a fogyasztókat, azóta a Démásztól mint áramszolgáltatótól nem kellett áramot venni, és a megtermelt többlet energiát értékesíteni lehet – mondta Kertész Sándor.


    A villamosmérnök hangsúlyozta, a rendszer csökkenti az energiafelhasználást, ezáltal a költségeket, a szén-dioxid- kibocsátást, és növeli a megújuló energia felhasználást. Hozzátette, mivel rendszeren belül nem használják a “nyílt” áramhálózatot, a hálózathasználati díj fizetése alól is mentesül a békési megyeszékhely.


    A rendszer a Modern Városok Program (MVP) részeként 3,66 milliárd forintból épült ki csaknem két év alatt.


    Békéscsaba tervezi a Smart Grid II. ütemét, amely egy elektromos buszparkból, egy azokat töltő e-garázsból, egy újabb, a jelenleginél nagyobb napelemparkból és egy intelligens közlekedésvezérlő rendszerből áll majd.


    Békéscsaba 15 milliárd forintos, komplex energetikai programja keretében már okos közvilágítási rendszert alakított ki 1,8 milliárd forintos fejlesztéssel, valamint egy geotermikus hőhasznosító rendszert, amelynek kiépítésére 2,1 milliárd forintot meghaladó többletforrást biztosított a kormány.


    A kivitelező Infoware Zrt. villamos berendezések és rendszerek tervezésével, fejlesztésével és gyártásával foglalkozik, az Európai Unióban, Oroszországban, Ázsiában és a Közel-Keleten is tervez és kivitelez vezérlőrendszereket. Jelenleg mintegy százan dolgoznak a cégnél. Tavaly a forgalmuk 4,7 milliárd forint volt – tájékoztatott Kertész Sándor.

READ  Már a szentendrei HÉV-en is tesztelik az online jegyvásárlási lehetőséget