Betörőket leleplező diák és bringaőrült gimnazista is nyert a Nagy Diák Tesztek döntőiben

Két nap alatt négy országos tudományos diákverseny zárult Budapesten, az UP Rendezvénytérben. Az anyanyelvi, a KRESZ, a környezetvédelmi és a bűnmegelőzési tematikájú edukatív játékokon összesen 120 ezren vettek részt, közülük kerültek ki a döntők során a legjobbak. A végső küzdelmek érdekes párbajokat, és még különlegesebb győzelmeket produkáltak. A Nagy Diák KRESZ-tesztet egy kerékpár-fanatikus, a Nagy Diák Anyanyelvi Tesztet egy öt idegen nyelvet tanuló gimnazista nyerte, a Nagy Bűnmegelőzési Teszt győztese pedig lebuktatott két betörőt.

A DUE Médiahálózat évek óta szervezi az országos edukatív versenyeket diákoknak hasonló rendszerben. A teszteket bárki kitöltheti a Nagy Diák Tesztek honlapon vagy applikációban, majd a 14-24 év közötti korosztályból a legjobb 1000 részvevőt invitálják a középdöntőkre, és közülük kerül ki minden alkalommal a 10 döntős. Az UP Rendezvénytérben ezúttal négy játék döntőjét rendezték meg, elsőként a Nagy Diák Anyanyelvi Teszt fináléját. A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott játékot azzal a céllal hívták életre, hogy a részvevők megmutathassák, mennyire ismerik a magyar nyelvet, gyakorolhassanak és tanulhassanak. A tesztet 10.665 14-24 közötti játékos közül Horváth Ákos nyerte. A debreceni gimnazista a döntőt követően arról mesélt, hogy jelenleg öt idegen nyelvet, angolt, németet, franciát, oroszt és latint tanul. Szabadidejében fúvószenekarban szaxofonozik. Tudását egy e-book olvasóval jutalmazták.

Ezután következett a Nagy Diák KRESZ-teszt, amit a DUE Médiahálózat többek közt azzal a céllal indított el hat éve, hogy a kitöltők ingyenesen juthassanak hozzá a biztonságos közúti közlekedésüket segítő információkhoz, szabályokhoz. A döntő két kategóriában zajlott, így két első helyezettet hirdettek.

Győzelmének köszönhetően térítésmentesen szerezhet autós jogosítványt Kolozsvári Zsanett, a debreceni Huszár Gál Gimnázium tizedikes tanulója. Zsanett tudása mellett nagyban köszönheti első helyezését tanárainak, akik a döntő előtti három napban megengedték, hogy a gimnáziumi tanulmányok helyett a versenyre készüljön.

A Nagy Diák KRESZ-teszt másik kategóriájában egy elektromos robogót lehetett nyerni, amit győzelmével Pálfay Dániel, a győri Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium végzős hallgatója vihetett haza. Dani a pandémia kezdete óta intenzíven kerékpározik, lényegében így edzi magát győri és környékbeli utakon. Csak a 2021-es évben 12000 kilométert tett meg országúti versenykerékpárjával, ami – az ünnepnapokat és a téli időszakot is beleszámítva – átlagosan napi 32 kilométer megtételét jelenti. A végzős gimnazista elmondása szerint a forgalomban, bringázás közben tanulta meg a KRESZ-szabályokat. A leghosszabb távot, 200 kilométert egy családi nyaralás során tette meg Dániel: amíg a család autóval, ő bringával érkezett Győrből Szekszárdra. A Nagy Diák KRESZ-teszt az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság együttműködésében jött létre, további támogatók a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és a Fékezd Magad Alapítvány.

READ  Elkezdték a tesztváros építését a Fuji hegy lábánál

Harmadikként következett – immáron a 29. Országos Ifjúsági Sajtófesztivál részeként – a Nagy Diák Klímateszt a DUE Médiahálózat és az Innovációs és Technológiai Minisztérium együttműködésében. A 34.617 indulóból Beke Bence állhatott dobogó tetejére, és egy 250.000 forint értékű utazással gazdagodott. Bence a Budapesti Corvinus Egyetem gazdaságinformatikus szakán tanul, és vállalatirányítási szoftverfejlesztéssel foglalkozik. A környezetvédelem régóta fontos szerepet játszik az életében, már általános iskolásként szemetet szedett az osztályával. Manapság a hétköznapjaiban szelektíven gyűjti a hulladékot, nem használ csomagolóanyagot a boltokban, kevés húst eszik, komposztál, és hamarosan napelem-szerelésébe kezd bele.

Legvégére maradt a Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt, amit 2022-ben ötödik alkalommal hirdetett meg a DUE Médiahálózat az Nemzeti Bűnmegelőzési Tanáccsal közösen. A jubileumi alkalomra kapcsolódott be eddig a legtöbb diák a játékba: több mint 20 ezren töltötték ki sikeresen az online tesztet. A középdöntő fordulójában itt már két ágon folyt a verseny: 14-18, illetve 19-22 éves korosztályokra oszlott a játék, s a döntőket is ebben a két korcsoportban rendezték.

A 18 év alatti korosztályban Oláh Vince diadalmaskodott. A fóti fiatal a budapesti Eötvös József Gimnázium tanulója, szabadidejében ő is szaxofonozik. A verseny során javára vált, hogy nemrégiben az iskolában egy bíró előadást tartott az osztályának. Vince fél éve egy bűncselekménybe is belecsöppent.

– Egy barátommal sétáltam az Astoria környékén az esti órákban, amikor arra lettünk figyelmesek, hogy egy közért ajtaját próbálja feltörni két gyanús alak – emlékezett vissza Vince. – Felhívtuk a rendőrséget, feltettek nagyjából tíz kérdést, majd azt mondták, hogy küldenek járőröket. Mi ezt követően tovább sétáltunk, remélhetőleg elkapták a betörőket.

A 18 év feletti korcsoportban Baki Zsolt lett az első. A lovasberényi fiatal a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Széchenyi István Műszaki Technikum tanulója, és bármennyire is jól sikerült a bűnmegelőzési teszt, gépészmérnök szeretne lenni.

READ  Sosem lát fenyőfát 64 ezer, teszteken - és a vámhatáron - fennakadt fényfüzér

Első helyezésének köszönhetően Vince egy Lenovo IdeaPad laptopot, Zsolt egy Xiaomi 11T okostelefont nyert. A Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával jött létre.

A négy döntőt élőben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság támogatásával közvetítette online platformjain a DUE Médiahálózat, és hamarosan látható mind a négy verseny az MTVA egyik csatornáján.

Részletek:

http://www.due.hu