Augusztus elején tesztelik másodszor az öttusa tervezett új számát

    Manilában tesztelik másodjára az öttusalovaglás helyére szánt akadályversenyt.

    A nemzetközi szövetség (UIPM) hétfői tájékoztatása szerint az egy hete, Ankarában rendezett első próba után augusztus 6-án és 7-én Fülöp-szigetek fővárosában nyílik mód a gyakorlásra, a tervezett új szám megismerésére. Az első napon ezúttal is az elméleté, illetve a pálya begyakorlásáé lesz a főszerep, majd másnap kerül sor kategóriánként a selejtezőkre és a döntőkre.


    A UIPM közleménye kitér rá, hogy az első tesztelés után elvégzett felmérése szerint a versenyzők és a hivatalos megfigyelők több mint 90 százaléka elégedett, vagy nagyon elégedett volt a tapasztaltakkal. Múlt hétfőn és kedden öt kontinens 19 országának több mint száz sportolója próbálta ki az akadályversenyt. A pályát a Nemzetközi Akadályversenysport Szövetség (FISO), a Tokyo Broadcasting System Television (TBS) – a Ninja Warriors tulajdonosa -, illetve a Spartan Race szakemberei közösen állítottak össze.


    A UIPM május elején jelentette be, hogy akadályverseny tesztelése kezdődik meg annak a folyamatnak a részeként, melynek végén a párizsi olimpia után a lovaglást új számmal váltják fel öttusában.


    A szervezet végrehajtó bizottsága tavaly november 4-én hozta nyilvánosságra döntését, hogy a 2024-es játékok után a lovaglás már nem lesz része a sportágnak. Arra hivatkozott, hogy eddigi formájában bizonytalan az öttusa helye az ötkarikás programban. A szövetség közgyűlése a sportágon belüli nemzetközi tiltakozás ellenére november 27-én helyben hagyta a végrehajtó bizottság korábbi határozatát.


    A NOB végrehajtó bizottsága december 9-én úgy döntött, hogy – a súlyemelés és az ökölvívás mellett – az öttusa nem szerepel a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjában, ugyanakkor bizonyos feltételek teljesülése esetén még bekerülhet. A testület közgyűlése február 3-án hasonlóan foglalt állást.


    A UIPM-nek ez év végéig kell véglegesítenie javaslatát az új formátumra vonatkozóan, illetve addig kell megjelölnie, melyik sportág kerül be a lovaglás helyére. Emellett jelentős költségcsökkentést kell felmutatnia és bizonyítania azt, hogy a sportág biztonságos, mindenkinek hozzáférhető és vonzó a fiatalok, illetve a nagyközönség számára.

READ  Hideg Ádám Forma–4-es autót tesztelt


    A UIPM közgyűlése a tesztelési időszak után novemberben foglal véglegesen állást. Az ötkarikás programba kedvező NOB-döntéssel jövőre kerülhet vissza a sportág.


     A lövészetből, úszásból, vívásból, futásból és lovaglásból álló öttusa 1912 óta szerepel az ötkarikás játékok műsorában. A lebonyolítási rend sokszor változott az évek folyamán – egyre rövidebb lett a program, a lövészetet és a futást jelenleg kombinálva rendezik, a legújabb verzió szerint pedig kieséses rendszerben, másfél-két órás blokkokban zajlanak a versenyek -, de a sportágak sosem cserélődtek. A magyarok eddig kilenc arany-, nyolc ezüst- és hat bronzérmet nyertek ebben a sortágban olimpiákon.