A Toyota GR010 HYBRID hipersportautót teszteli hamarosan a hétszeres rally világbajnok Ogier

Sébastien Ogier vezeti majd a GR010 HYBRID versenyautót az FIA Hosszútávú Világbajnokság (WEC) éves kezdő tesztjének keretében a Bahrain International Circuit aszfaltcsíkján november 7-én, egy nappal a 2021-es szezon utolsó versenyét követően. Nemrégiben a Toyota versenyistállója, a TOYOTA GAZOO Racing bejelentette, hogy a 2021-es Rally Világbajnokságot jelenleg is vezető, és így nyolcadik világbajnoki címére is esélyes Ogier jövőre visszavonul a teljes munkaidős rally versenyzéstől, és csak néhány futamon áll majd rajthoz, tapasztalataival segítve a hibrid rallyautók bemutatásával új időszakban lévő WRC autók fejlesztését. A felszabaduló időt Ogier a családjának, és egyéb tevékenységeknek kívánja szentelni. Lehet hogy az utóbbiak között helyet kap a Hosszútávú Világbajnokság (WEC) is?

A felkészüléshez Sébastien ellátogatott a TOYOTA GAZOO Racing WEC csapat főhadiszállására Kölnbe, hogy az üléspróbát követően a szimulátorban két napon át vezessen az 5,412 kilométer hosszú bahreini pályán a GR010 HYBRID volánja mögött. A szimulátoros edzés keretében Sébastien tapasztalatot gyűjthetett a 700 lóerős, összkerékhajtású GR010 HYBRID képességeiről, valamint megfelelő munkakapcsolatot alakított ki azokkal a mérnökökkel, akik együtt dolgoznak majd vele Bahreinben. A TS050 HYBRID versenyautót szimulátorban már 2020 nyarán tesztelő Sébastien mellett Charles Milesi vesz részt a kezdők tesztjén. A 20 éves Charles egy lenyűgöző LMP2-es szezont követően vehet részt a WEC sorozatban – többek között Le Mans-ban megnyerte a saját kategóriáját. A hónap folyamán korábban már ő is teljesített kölni tesztjét. A kezdők tesztje november 7-én, vasárnap lesz Bahreinben, ahol a kétórás reggeli edzést egy háromórás délutáni teszt követi.

Boldog vagyok, hogy végre vezethetem a GR010 HYBRID Hypercar versenyautót valós körülmények között, a hivatalos bahreini WEC kezdők tesztjén. A szimulátoros edzés jól sikerült; jó volt együtt dolgozni a csapattal és felfedezni a GR010 HYBRID képességeit. Már elsőre nyilvánvaló volt, hogy a Hypercar nagy mértékben különbözik a korábbi TS050 HYBRID versenyautótól, amelyet tavaly vezettem a szimulátorban. Ahogy azt mindenki tudja, nagy álmom, hogy a hosszútávú versenyzésben folytassam a karrierem a jövőben és a bahreini teszt fontos lépés, hogy még többet megtudjak az autóról és saját képességeimről. Ez egy nagy kihívás a számomra és keményen dolgozok azon, hogy készen álljak a sivatagi megmérettetésre, de egyúttal már nagyon várom.” – fogalmaz a teszt kapcsán Ogier.